Perlele absolventilor de drept care nu stiu diferenta dintre procuror si judecator: "Sunt foarte corecta, dar cu exceptii"

×
Codul embed a fost copiat

"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii" a spus la examen o tanara care isi dorea sa ajunga judecatoare sau procuroare. La concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, zeci de candidati s-au intrecut in perle mai rau decat liceenii.

Sunt absolventi de drept care nu stiu diferenta dintre procuror sau judecator, nu vorbesc corect limba romana, dar isi doresc sa ajunga magistrati, au constatat cu tristete si ingrijorare examinatorii. Examenul de admitere la Institulul National de Magistratura consta in trei probe: un test grila, o testare a rationamentului logic si un interviu.

Culmea, cea mai grea incercare a fost proba interviului. Unii candidati i-au lasat cu gura cascata pe examinatori, mai ales cand au fost rugati sa se prezinte.  De pilda, o tanara dornica sa ajunga procuror sau judecator a spus: "Sunt foarte corecta, dar cu exceptii."

"Eu vreau sa ma fac judecator pentru ca sunt mai calm si nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta." , a explicat un alt intervievat.

Altul a fost rugat sa spuna ce inseamna in viziunea lui "onestitatea." "Onestitate inseamna ca, in facultate, cand plecam in excursie cu colegii mai saraci, le dadeam bani pentru ca imi placea compania lor."

Citește și
Evaluarea Nationala
EVALUAREA NATIONALA. Un elev a trecut un PS in lucrarea sa de la limba romana. "Daca imi dati o nota mare"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

De altfel, mai multor candidati le-a fost greu sa defineasca anumiti termeni. "Prin verbul a discredita inteleg a injura."

Altii au vrut sa impresioneze comisia si au incercat explicatii profunde. "Totodata, dupa trecerea in nefiinta, din viata unui om raman realizarile sale, iar pentru el insusi amintirile si experientele traite pe parcursul vietii."

Perlele candidatilor au ajuns si la Consiliul Superior al Magistraturii care a validat concursul INM, iar Cristi Danilet, membru CSM le-a publicat pe blogul sau. “Comisia de interviu a constatat lucruri care ar trebui sa ne ingrijoreze: absolventii licentiati ai facultatii stiu foarte bine materia, insa nu sunt capabili de a dezvolta niste subiecte care tin de viata de zi cu zi. Unii nu stiu care e diferenta dintre judecator si procuror. Nu se vorbeste corect limba romana, sunt mari probleme de comunicare in general, tinerii vorbesc mai mult pe facebook, cu prescurtari si mai putin in viata de zi cu zi”, a spus Danilet.

Peste 3000 de tineri absolventi de drept si au dorit anul acesta sa devina procurori sau judecatori insa doar 140 au reusit sa treaca de cele trei probe de concurs. Pentru ei urmeaza doi ani de studii si practica apoi un an de stagiatura si dupa aceea examenul de definitivat. Avocatii ori fosti politisti pot si ei sa ajunga magistrati insa mai usor. Trebuie sa aiba 5 ani vechime si sa sustina un singur examen - cel de definitivat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
BACALAUREAT 2015 PERLE.
BACALAUREAT 2015 PERLE. "Otilia arata bine, dar era fitoasa"; Ce sinonim a dat un elev pentru "destepti"

BACALAUREAT 2015 PERLE. Au inceput sa apara primele perle de la examenul de limba si literatura romana la bacalaureat.

EVALUAREA NATIONALA. Un elev a trecut un PS in lucrarea sa de la limba romana.
EVALUAREA NATIONALA. Un elev a trecut un PS in lucrarea sa de la limba romana. "Daca imi dati o nota mare"

Printre perlele de la proba de limba si literatura romana din acest an, s-a strecurat si un P.S. pe cat cat de gresit ca principiu, pe atat de amuzant ca exprimare.

PERLE EVALUAREA NATIONALA 2015.
PERLE EVALUAREA NATIONALA 2015. "Cratima asta se da mereu la examene. N-am invatat, am sperat ca anul asta nu se mai da"

PERLE EVALUAREA NATIONALA 2015. La LIMBA SI LITERATURA ROMANA, elevii au reusit din nou sa surprinda prin greselile pe care le-au facut.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.