Pensionarii isi cauta dreptatea in tribunal. Vor o pensie calculata corect!
O lege neclara plimba prin tribunale zeci de mii de pensionari romani care inca mai au puterea sa-si caute dreptatea.
Oamenii cer sa le fie recalculate pensiile, convinsi ca dupa o viata de munca merita mai multi bani decat primesc acum de la stat. In ultimii cinci ani numarul celor care au cerut ajutorul judecatorilor aproape ca s-a dublat.
Spre exemplu, Emilia Draguta si-a depus dosarul de pensie in 2005. Avea 30 de ani de munca. Dupa trei luni, in loc de bani a primit inapoi cartea de munca pe motiv ca nu se poate retrage inca din activitate. Abia dupa doi ani de umblat prin tribunale, femeia s-a linistit.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Un alt exemplu este Ioan Talpos, care si-a cautat si el dreptatea in instanta, dupa ce a asteptat un raspuns de la Casa de Pensii aproape doi ani. A cerut o recalculare pentru ca functionarii nu au tinut cont de anumite sporuri si indemnizatii. Abia la tribunal a obtinut in plus 600 de lei pe luna.
Legea pare neclara, numai daca ne gandim la "acordul global", actul ce le oferea un fel de bonusuri pe vremea lui Ceausescu muncitorilor care depaseau norma. Functionarii nu le calculeaza la pensie in timp ce unii judecatori, da.
Pentru cei care castiga, Casele de Pensii trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata. Facem un calcul pur teoretic si presupunem ca daca jumatate dintre reclamanti obtin acest lucru in 2010, statul ar trebui sa le returneaze 8,5 milioane de euro.