Ororile prin care trec bătrânii într-un azil din Moieciu, Brașov: "Erau legați"


Ultimul update: Marti 28 Mai 2019 23:00
Data publicarii: Marti 28 Mai 2019 17:14
Categorie: Stiri Sociale
batran azil

Sute de cămine pentru vârstnici promit potenţialilor clienţi, pe internet, o bătrâneţe liniştită şi lipsită de griji. Oamenii ajung acolo fără să ştie că multe dintre ele nu deţin licenţa care atestă că pot oferi siguranţă şi confortul dorite.

Autorităţile închid ochii, iar rudele bătrânilor plătesc bani grei, în fiecare lună, cu încredinţarea că bunicii ajunşi neputincioşi sunt bine îngrijiţi. 

În comuna Moieciu din judeţul Braşov sunt patru azile de bătrâni. Niciunul nu are licenţă de funcţionare, deşi sunt pline până la refuz. Proprietara unui cămin ne prezintă nonşalant ofertă, cu promisiunea că va face tot posibilul să mai găsească un loc şi pentru bunica pe care vrem să o aducem aici.

Reporter: "Aţi deschis acum recent? Că nu ştiam de existenţa dvs." 

Proprietară: "E centru de aproape 10 ani. Eu vă primesc, dar dacă mă sunaţi în câteva zile Să ştiţi că şi aici sunt cu demență şi cu Alzheimer pentru că din cauza vârstei au probleme."

Însă doi martori care au cerut să li se protejeze identitatea susţin că în spatele uşilor închise, bătrânii sunt umiliţi şi chinuiţi:

Martor: "Toată ziua stăteau pe scaun, nu aveau voie să se ridice de acolo, să nu cadă să-şi facă vreo fractură, acolo stăteau, înlemniţi pe scaunul ăla. A murit unul în fund acolo pe fotoliu pentru că nu a fost lăsat să stea în pat nici în ultimele clipe ale lui. Pentru că acolo paturile trebuie să fie țiplă şi nu are voie bolnavul să stea în pat. Care nu erau cuminţi erau legaţi, imobilizaţi."

Martor: "Atunci când erau mai agresivi, ei fiind bolnavi psihici, nu dorm şi atunci li se administrau medicamente. Au fost şi îmbrânciţi."

Contactat ulterior pentru un punct de vedere, proprietarul nu a dorit sub nicio formă să comunice cu echipa ProTv.

Mergem la alt cămin din zonă. O asociaţie ce administrează două azile ne permite să vizităm unul dintre ele.

Angajat: "Aşa sunt toate camerele, câte doi stau în camere".
Reporter: "De când e deschis aici?"
Angajat: "Din 2013. Eu de şase ani lucrez aici."
Reporter: "Şi asistenta este? Sunt supravegheaţi în permanenţă?"
Angajat: "Da, 8 ore pe zi. Depinde şi de starea lor. Dacă nu au nevoie, de ce să vină?"

Din păcate, nu e loc nicăieri, ne anunţă o angajată.

Angajată: "N-am niciun loc. Chiar nu este, nici măcar pe viitor nu avem transferuri său...din păcate."

Cei peste 170 de beneficiari plătesc până la 2500 de lei lunar. Nu toţi sunt însă mulţumiţi.

Fiica unui beneficiar: "Era nebărbierit, unghii netăiate, nespălat, nu mirosea prea bine. Personal insuficient sau care se tot schimba. Teoretic era amabil, practic destul de repezit şi infirmierele cel puţin chiar incompetente mi s-au părut. Tata săracul plângea de câte ori plecăm de acolo şi spunea "nu mă lăsa aici, nu mai vorbi cu infirmierele pentru că tu pleci şi eu rămân cu ele aici".

Primarul din Moieciu se plânge că cele patru azile produc o gaură considerabilă în bugetul local. Bătrânilor li s-a făcut viză de flotant pe adresa căminelor unde stau şi trebuie să primească indemnizaţia de handicap de la autoritatea locală - 1200 de lei lunar fiecare.

Mirela Popescu, contabil primăria Moieciu: "S-au cheltuit deja aceşti bani în primele patru luni ale anului. Avem în buget prins, dar pentru maxim 40 de dosare. Ori noi în momentul de fată avem 60 de dosare, iar 30 sunt în lucru, deci vor fi 90 de dosare."

Conform legii, prestatorii de servicii sociale nu pot funcţiona dacă nu au acreditare şi licenţa de la ministerul muncii. Ca să le obţină, trebuie să facă dovadă că au personal calificat, condiţii igienice de gătit şi servire a mesei şi respecta normele de protecţie la incendii.

ACREDITAREA 

- cerere de acreditare
- dovezi privind experienţa în domeniu

LICENŢIEREA

- certificat de acreditare
- autorizaţie sanitară
- autorizaţie sanitar-veterinara
- autorizaţie ISU
- evaluare în teren relizata de inspectori sociali )

Reporter: "Practic, fără această licenţă nu aveţi voie să funcţionaţi deloc".

Simona Alfianu, administratorul azilelor: "Ştim, dar datorită sistemului şi a actelor care merg foarte greu şi legea se modifică în fiecare an, noi n-am putut să obţinem aceasta licenţă."

Reporter: "Nu vă este totuşi teamă să funcţionaţi?"

Simona Alfian: "Doamne fereşte, se întâmplă un incendiu, ceva, noi din punct de vedere PSI suntem asiguraţi."

Ministerul Muncii, care verifică activitatea azilelor de bătrâni prin intermediul agenţiilor de inspecţie socială, a comunicat că azilele din Moieciu au primit amenzi de zeci de mii de lei. Nimeni nu a dispus însă închiderea lor, pntru că nimeni nu îşi asumă spartă acestor bătrâni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO