Oamenii de afaceri din Emiratele Arabe vor sa faca agricultura in Romania

Dată publicare: 25-01-2011 18:51
Dată actualizare: 01-04-2012 13:16


Afaceristii arabi au pus ochii pe Romania si in curand vor pune stapanire pe o buna parte dintre terenurile lasate in paragina de ai nostri.

Bogatasii din Dubai, a caror principala sursa de venit este petrolul, vor sa cultive aici cereale, fructe si legume si sa-si deschida ferme de oi.

Peyman Ghaffari, unul dintre cei mai vestiti investitori cu petrol din Emiratele Arabe Unite, vrea sa investeasca la noi in tara. Pe jumatate arab, pe jumatate american, Peyman a muscat din rosia romaneasca de cum a ajuns in Romania si traieste si el deja dilema romanilor: "Am gustat tot felul de legume, dar nu mi-e clar daca au fost cultivate in Romania sau importate".

Nu-i nimic. In cateva luni se va ocupa personal de o buna parte din cele cateva milioane de hectare de terenuri necultivate. Alaturi de alti investitori din Emirate, Qatar, Kuweit si Oman.

Peyman a remarcat in primul rand pamantul nefolosit. Are ingrasaminte si fertilizatori si, pentru inceput, 200 de milioane de euro de investit in afaceri cu grau, orz si in ferme care sa produca branzeturi si carne de oaie, capra, vita si pui.

"In prezent avem astfel de investitii in Brazilia, Noua Zeelanda, dar ma intereseaza si zona Balcani, pentru ca eu cred ca Romania are infrastructura pentru asemenea investitie in agricultura. Cu situatia stabila din Romania nu vad de ce n-ar putea fi o tara in care sa producem hrana si apoi sa o vindem mai departe in Europa", spune Peyman Ghaffari.

A prospectat si Bulgaria si a lasat o usa deschisa si acolo. In vecini taxele sunt mai convenabile, dar parca pamantul nu e atat de fertil.

Investitorii nu aduc doar bani in Romania, ci mai ales experienta. Arabii stiu ca in momentul in care investesti in agricultura, motivul care sta in spatele acestei investitii tine in primul rand de securitate. Ai o anumita siguranta ca orice s-ar intampla ai capacitatea de a produce hrana si acces la teren.


VIDEO PROTVPLUS.RO