De ce spun unii ca la nuntile tiganesti se insoara minori. Reportaj din Ivesti, plus Liviu Guta

04-09-2011 21:27

Acuzatii serioase intr-o comunitate de tigani din Galati: reprezentantul unui ONG sustine ca, la adapostul unor nunti de oameni mari, romii isi casatoresc de fapt copiii.

La Ivesti, unde bulibasa a fost duminica socru mare, toata lumea respinge aceste banuieli. Politia n-a gasit nimic suspect, iar oficialii de la protectia copilului n-au venit sa vada ce se intampla, pentru ca au fost liberi.

La Ivesti e nunta mare; cineva sustine insa cu tarie ca nunta celor mari este, de fapt, paravan si pentru o nunta intre copii.

"Astazi are loc o nunta intre o fata de 7 ani si unul de 8 ani. Pana la sfirsitul anului stiu ca sunt programate alte 16 nunti intre minori," sustine reprezentantul unui ONG.

Dupa ce a anuntat politia si protectia copilului, el sustine ca ar fi primit prin telefon amenintari cu moartea si de la bulibasa, si de la alti tiganii influenti in comunitate.

In cartierul falos, cu multe turnulete, nunta e in toi. Greu de dovedit insa daca a fost sau nu si o nunta intre copii: toate fetitele sunt imbracate in alb si nimeni nu vorbeste decat despre casatoria celor mari, inclusiv preotul.

Nunta adultilor merge mai departe: mirele e foarte mandru de costumul lui de ginerica, pantofii cu shtaif si cravata de aur.

Un invitat arhicunoscut se grabeste sa faca atmosfera:

"Tocmai am venit de la Milano, e a doua oara cand cant la o nunta in Ivesti," spune Liviu Guta.

Intre timp, politia venita sa vada cat de intemeiate sint acuzatiile n-a gasit nicio proba. Iar Protectia copilului sustine ca abia luni o sa faca verificari. Reprezentanta romilor din prefectura Galati a fost si ea printre nuntasi.

Cine este atent la detalii, isi poate pune totusi o intrebare: se stie ca la tigani, fetele care poarta batic sunt casatorite. Or la Ivesti, vezi peste tot copile intre 7 si 10 ani, toate cu batic in cap. Dar asta nu inseamna nimic in fata legii.


VIDEO PROTVPLUS.RO