Moara lui Assan, cladire de patrimoniu, a cazut prada hotilor de fier vechi

23-08-2009 00:00


Moara lui Assan, un complex de patrimoniu vechi de un secol si jumatate dispare incet si sigur sub loviturile de baros ale hotilor de fier vechi. Lasat de izbeliste, locul a ajuns tinta unor grupuri bine organizate ce cara zilnic tone de metal.

Au disparut toate gurile de canal, portile, tevile, grilajele de geamuri. Si acum s-a trecut, fara pic de frica, la structura de rezistenta.

In fiecare dimineata, pe poarta cladirii intra zeci de oameni, gata de o noua zi de "munca". In mai, un tanar de 27 de ani a murit aici, chiar la furat de fier vechi, se pare. Inca se vad urme de lumanari.

Carmen Tovarnac, director general al Graul SA, societate care detine spatiul cladirii, spune ca a cerut de nenumarate ori ajutorul politiei pentru a opri acest jaf. Nu asigura insa si paza. Doamna director spune ca a plecat din cladirea de birouri, acum trei saptamani. Chiar de fata cu ea, oamenii si-au vazut si isi vad de treaba.

La primarie si la Ministerul Culturii s-au adunat zeci de sesizari. Nimeni nu pare sa poata interveni pentru ca vorbim de o proprietate privata. Hotii ar putea fi prinsi si identificati foarte usor. Fierul pe care il scot din cladire ajunge peste gard, la o firma.

Teoretic, Ministerul Culturii ar putea incepe procedurile de expropriere pentru neglijenta, dar abia la solutionarea procesului de retrocedare. Pana atunci, o alta solutie este ca statul sa preia cladirile in contul datoriilor adunate de firma falimentara la stat. Deocamdata, toata lumea sta cu mainile in san.

Construita in 1853, Moara lui Assan face parte din patrimoniul industrial. Vorbim despre un monument istoric: fosta proprietate a industriasilor Assan si Martinovici este prima moara cu aburi ridicata in Romania.

VIDEO PROTVPLUS.RO