Ministrul Muncii a aflat de la ProTV ca un baietel a ramas fara certificat de nastere si alocatie din cauza unui functionar


Ultimul update: Joi 08 Ianuarie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 05 Ianuarie 2015 18:41
Categorie: Stiri Sociale

Ministrul Muncii a cerut rezolvarea urgenta a situatiei lui Marian, un baietel de 8 ani din Bucuresti, care nu are certificat de nastere si nu primeste alocatie.

Un functionar neatent a crezut ca este fata si i-a completat gresit documentul. Cazul aceste familii greu incercate a starnit multa emotie si printre telespectatorii nostri. Mama a primit ajutor sa treaca iarna cu bine. Iar un logoped a promis ca il va ajuta pe copilul care, dupa un atac de panica, a amutit.

Marinica avea patru ani, cand si-a pierdut zambetul si a incetat sa vorbeasca. El si fratele lui mai mare semanau la chip cu mama lor, asa ca tatal, care nu i-a dorit si nu i-a recunoscut niciodata, ii batea cumplit. Copilul a suferit un soc. Dupa ce a plecat in lume de langa partenerul bataus, mama a cerut, in instanta, certificate de nastere pentru ambii baieti.

"La Vali, dosarul s-a finalizat in 5 ani. Dar la Marinica, un functionar a trecut in acte "sex feminin"- pentru ca in poze copilul avea plete - si documentul a fost anulat. Procedurile au fost reluate si de atunci au trecut aproape 4 ani. Singurul sau document este un certificat constatator al nasterii unui baietel de 2900 de grame, fara nume si prenume. De atatia ani, n-a putut primi alocatie, n-a fost inscris la scoala, iar mamei i s-a refuzat pensia monoparentala" a relatat Adriana Stere, corespondent ProTV.

"Am fost la Protectia Copilului. Mi-au spus ca daca nu am definitivate actele nu pot, ca nu se face pentru un singur minor", a explicat Liliana Vasiliniuc, mama lui Marian.

Ministrul Muncii a vazut cazul la Stirile Protv si a cerut lamuriri la Protectia Copilului."M-au sunat de la Ministerul Muncii, mi-au spus ca ii vor face urgent certificatul de nastere", a povestiti mama copilului.

Drepturile banesti nu vor fi virate retroactiv, decat pe 12 luni. Asa ca ajutorul primit de la oamenii buni care le-au inteles suferinta este binevenit. "M-au sunat foarte multi oameni, le-am dat contul de alocatie al lui Valentin. Din Suedia, din Italia, o batrana care a spus ca va pune lunar cate 100 de lei, si pentru Marinica. Sa le dea D-zeu sanatate", a povestit femeia.

Mama isi doreste acum numai putere, sa ii creasca demn pe cei doi. "In viata trebuie si sa muncesti, nu doar sa primesti", spune femeia.

A refuzat si azi sa ii lase pe frati la camin si i-a spus parintelui de acolo ca vrea sa munceasca. "Nu i-am lasat 4 ani de zile, n-am sa-i las nici de acum", spune ea.

Partea cu dragostea e deja rezolvata ca aceasta familie sa ramana unita, trebuie doar ca statul roman sa-i permita mezinului sa existe si in acte.
 

Drama unei mame sarace care nu isi poate inscrie copilul la scoala din cauza unui functionar. Liliana are nevoie de ajutor
Drama prin care trec romanii din Marea Britanie, carora autoritatile le-au luat copilul.
VIDEO PROTVPLUS.RO