Ministerul Educatiei vrea sa introduca de anul viitor o fişă pentru elevii si profesorii violenti
Dupa numeroasele cazuri de violenta inregistrate in randul elevilor, Ministerul Educatiei vrea sa introduca de anul viitor un fel de "cazier scolar".
Este o fisa standard pentru fiecare copil, unde vor fi consemnate incidentele in care a fost implicat in anii de studiu.
Chiar daca legea nu prevede anchete penale pentru minori, ei vor avea o evidenta a infractiunilor la terminarea scolii. In cazurile grave aceste informatii vor fi oferite politiei.
Alegeri 2024
19:39
Cum a reacționat TikTok atunci când AEP a cerut luarea de măsuri în privința conţinutului distribuit înainte de prezidențiale
19:23
Marea condiție pusă lui Călin Georgescu pentru a fi ajutat să ajungă președinte. Favorul care i s-a pus deja pe tavă
19:04
Alegeri parlamentare 2024: Care e diferența dintre Senat și Camera Deputaților. Cum se aleg senatorii și deputații
18:51
Rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Cifrele cu care Georgescu și Lasconi intră în turul 2
Talharie, furt, incendiere, agresiune sexuala, lovire sunt doar cateva dintre faptele ce pot fi consemnate in fisa de inregistrare a actelor de violenta. Insa nu doar elevii indisciplinati vor fi consemnati.
Acelasi lucru se va intampla si cu profesorii sau parintii care comit astfel de fapte in incinsta scolii.
In afara de lista de infractiuni, ministerul a intocmit si o fisa in care sa fie inregistrate aceste incidente. Din document fac parte atat datele referitoare la familie, cat si insemnari medicale sau situatia scolara.
Se constituie un dosar care sa urmareasca elevul din primul an de studiu pana in ultimul. Ministerul Educatiei isi doreste o baza de date nationala.
Ideea e mai veche, dar potrivita, pentru ca in ultimele 3 luni au fost inregistrate peste 4.000 de acte de violenta in invatamantul romanesc.
Autoritatile spun ca cele mai multe dintre incidente se intampla pentru ca elevii nu sunt supravegheati de profesori.
Pana cand va fi incheiat un parteneriat cu politia, acest asa-zis cazier al elevilor va functiona doar pe durata anilor de studiu. Asta inseamna ca un elev care nu comite infractiuni grave nu are nimic trecut pe fisa la sfarsitul liceului.
Nu acelasi lucru se va intampla insa cu cei implicati in infractiuni care vor face obiectul unor anchete penale.
In cazul lor legea e clara: pana la 14 ani copilul nu raspunde penal, dar intra in vizorul autoritatilor, intre 14 si 18 ani poate fi trimis la o scoala de corectie, iar dupa majorat e supus legii ca orice adult.