4.000 de romani au castigat in instanta anularea taxei auto

Dată publicare: 10-02-2011 13:51
Dată actualizare: 19-09-2012 10:48


UPDATE: Peste 12.000 de romani au contestat taxa auto in instanta, iar 4.000 au castigat deja si au primit sau urmeaza sa primeasca banii inapoi.

Argumentul cu care i-au convins pe judecatori a fost ca taxa de poluare reprezinta o dubla impunere, ceea ce contravine regulilor europene.

De la inceputul acestui an, controversata suma a fost majorata cu pana la 50%.

De exemplu, pentru o masina veche de noua ani, adusa din Germania, un barbat a platit o taxa de 1.400 de euro. Cam jumatate din pretul de cumparare. I s-a parut un abuz, a dat statul in judecata si a primit banii inapoi.

Scenariul s-a repetat de cateva sute de ori in tribunalele din Romania.

Pe de alta parte, ministrul mediului sustine ca numarul cazurilor castigate de soferi se va diminua. Asta pentru ca unul dintre procese a ajuns la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar aceasta a cerut parerea unui avocat specializat in taxe si impozite.

"Ce spune acest avocat? Ca este OK, ca este in ordine si este in spiritul a ceea ce face Uniunea Europeana. Daca cineva vrea sa nu plateasca taxa, atunci sa se duca la piata si sa ia o masina de 5 - 6 ani cu 6.000 de euro", a spus ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Gresit, spune Dragos Tarsia, avocatul roman implicat in proces, Ministerul Mediului nu a inteles corect recomandarea.

De altfel, statul roman a reusit sa castige pana acum doar 50 de procese cu soferii nemultumiti de taxa auto. 4.000 au fost castigate de conducatori.

De la 1 ianuarie 2011, taxa de poluare a fost majorata in medie cu 45-50% fata de cea valabila in 2010.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro!

Tags: taxa auto,


VIDEO PROTVPLUS.RO