Martin Haaris: "Tinerii aflati in dificultate nu sunt nici o povara, nici simple statistici"
Tinerii aflati in dificultate nu sunt nici o povara, nici simple statistici. Acesta este mesajul ambasadorului Marii Britanii, odata cu relansarea unui program social care functioneaza deja in Romania, de un deceniu.
Proiectul, numit Premiul International pentru Tineri, e patronat de Printul Charles si de Ducele Philip al Marii Britanii si a ajutat pana acum sute de tineri din centre de plasament, camine-spital si penitenciare.
Britanicii spun ca acum e timpul ca si noi, romanii, sa aratam ca putem si vrem sa ne ajutam semenii.
In toata lumea, 7 milioane de tineri au fost adusi, cumva, pe calea cea dreapta, prin implicarea in programul "International Award for Young People", derulat in peste 130 de tari. Toti acesti 7 milioane ar fi putut ramane anonimi… ar fi ajuns delincventi sau recidivisti sau s-ar fi stins in singuratate. Pe cei mai multi, voluntarii i-au gasit in inchisori juvenile, in orfelinate sau in centre de ingrijire pentru cei infectati cu HIV. Au facut impreuna cursuri de fotografie, teatru, excursii si sport. Le-au aratat ca au un viitor si ca nu au destinul scris dinainte.
"Cred ca acest program este foarte important pentru dezvoltarea tinerilor si dezvoltarea societatii in general. Prin exeperienta personala si prin experienta societatii Marii Britanii," spune Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii.
Pana acum, in Romania, 1.000 de voluntari si tineri in dificultate au ajuns sa lucreze impreuna. Startul Premiului International pentru Tineri a insemnat finantare si sustinere activa din partea coroanei britanice. Printul Charles si ducele Philip au recunoscut contributia catorva dintre cei care au dezvoltat programul in Romania.
Dar nevoia de ajutor se resimte acut. Romania nu are o traditie in ideea de ajutor voluntar.
Toti cei care vor sa afle cum pot ajuta Romania sa isi formeze o generatie tanara activa si responsabila pot intra pe www.intaward.ro pentru detalii.