Mancare eco, sanatoasa si gustoasa la Targul de Alimente din Capitala
Avem pamant fertil cat sa dam si la altii, insa nu stim sa-l umplem de bunatati. In timp ce Italia cultiva peste un milion de hectare fara sa puna un strop de ingrasamant chimic, la noi doar 1% din suprafata agricola este destinata productiei ecologice.
Doar romanii isteti se lupta sa intre cu produse curate pe o piata plina de E-uri, iar unii dintre ei participa la un targ cu mancaruri traditionale, deschis la Bucuresti.
Trebuie spus de la bun inceput ca toate produsele au certificat, nu contin conservati sau coloranti si sunt 100% eco. Asta inseamna ca atunci cand gosdpodarii cultiva legumele, fructele si chiar furajele cu care isi hranesc animalele nu se folosesc ingrasaminte chimice.
Apoi intervin nevestele care prepara bucatele ca nimeni altele. In afara de produsele gatite pe loc, gasiti si nelipsitele preparate din carne sau branzeturi, pe care fermierii le pregatesc in casa: muschi afumat, costita si carnaciori de casa sau branza telemea, cas dulce si cascaval impletit.
Doamna Rodica din Ocna Sugatag a pregatit 3 zile plecarea la Bucuresti. Este specialista in prajituri, asa ca zi si noapte a facut numai foi si creme minunate. Cu desaga plina, femeia a pornit spre capitala. Iar vineri am gasit-o mandra la targul de produse eco. In fata standului ei era coada.
In alta ordine de idei, un kilogram de muschi afumat costa 55 de lei, carnatii de casa se vand cu 30 de lei, iar ciolanul cu 18.
Le puteti incerca pe toata pana duminica seara. Numai ca degeaba suntem talentati, iar mancarurile noastre sunt vestite, daca nu stim sa ne vindem marfa. Putini s-au avantat in aceasta industrie bio, iar Romania ramane tara cu cea mai mica suprafata cultivata ecologic din toata Uniunea Europeana. Grav este ca pe restul de 99% punem pesticide.