Jumatate de milion de romani se declara vegani. Ce avertisment au pentru ei nutritionistii
Este in crestere numarul romanilor care nu mai consuma carne, dupa estimari oficiale aproape o jumatate de milion.
Marti, cand mancarea vegana este sarbatorita la nivel international, adeptii acestui stil de aliemntatie au pus bazele Asociatiei Veganilor din Romania. Vor sa se uneasca pe o platforma online cu ajutorul careia isi pot gasi mai repede produse naturale. Nutritionistii atrag insa atentia ca excesele nu sunt recomandate.
Diana este vegana de 5 ani si are o fetita de 2 ani si jumatate, vegana si ea. Se simte bine, dar recunoaste ca are momente in care pofteste la oua si lactate.
Diana Lupa, 32 de ani, Presedintele Asociatiei Vegetarienilor din Romania: "Pentru unii este o dieta, pentru unii este o moda, dar pentru cei care sunt vegani de mult timp este efectiv un stil de viata. Adica nu ma imbrac in piele, nu ma imbrac in blana."
Fondatorii asociatiei au lansat si o aplicatie care le spune utilizatorilor ce mazagine sau restaurante vegane au in apropiere.
Adrian Sandu , membru fondator Asociatia Veganilor din Romania: "Acum suntem in sectorul 1 pe Nae Caramfil. Avem restaurant, catering si avem magazine cu produse vegane."
Alexandru, care a deschis primul fast-food vegan de la noi, a lucrat inainte patru ani in industria alimentara.
Alexandru Barbulescu, 30 de ani, fondator Sara Green: "Potentialul este mare, dar momentan si reticenta oamenilor este la fel de mare. ceea ce e sanatos nu e si neaparat rau la gust."
Specialistii in nutritie spun insa ca organismul nostru are nevoie si de oua, lapte si carne.
Dr. Serban Damian, medic nutritionist: "Alimentele de origine vegetala au o cantitata mai mica de proteine, proteinele sunt incomplete, nu au toti aminoacizii esentiali."
Nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam carnea, ouale si produsele lactate doar pentru perioade scurte.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, nutritionisti, produse naturale, vegani,
Dată publicare:
01-11-2016 22:49