Cod rosu la nuntile din satele din Ardeal. Mirii care au peste 400 de invitati nu mai au unde sa tina petrecerea, in conditiile in care pompierii au dat aviz negativ caminelor culturale.
 

Legea nu permite organizarea evenimentelor daca numarul invitatilor depaseste capacitatea salii, asa ca primariile sunt disperate si incearca sa gaseasca o solutie de avarie, cum ar fi salile de sport din scoli. Dar si acolo sunt alte probleme.

Asa arata pana acum o nunta intr-un camin cultural din judetul Bistrita. Mirii au 500 de invitati. Prea multi insa, conform reglementarilor ISU luate in seama dupa incendiul de la Colectiv. In aceasta sala, in care ar trebui sa intre doar 200 de oameni, focul ar transforma petrecerea intr-o tragedie.

In cea mai mandra comuna din Feldru, nimeni nu concepe ca la nunti sa vina mai putin de 200 de persoane. Dupa ce ISU de decis ca actuala sala de nunti e prea mica, aceasta a intrat in renovare, iar viitoarele cupluri in panica.

Un singur loc este suficient de mare pentru a gazdui sutele de nuntasi: sala de sport din comuna. Primaria a primit deja avans pentru cateva nunti si o vede drept solutie salvatoare.

Grigore Ciolan, primar Feldru: "Pe perioada cat dureaza lucrarile trebuie sa gasim o solutie. Sala de sport este foarte mare, incap peste 500 de persoane."

Ideea a impartit insa comuna in doua.

Gabriel Ioan Tersanski, directorul scolii din Feldru: "Nu consider potrivit ca activitati ce nu au legatura cu sportul sa se desfasoare in sala de sport. Toti dascalii se opun acestei idei."

Si totusi, sunt cupluri care nici nu vor sa auda de o lista cu mai putini invitati.

Viitor mire: "Am programata nunta de un an de zile. S-a platit avans de un an de zile, 500 de lei, la camin. Sa se faca nunti in sala de sport. Se poate face sa se programeze orele de sport la copii pana joi, vineri si sambata sa se faca nunti."

Cum nici una dintre tabere nu renunta, disputa este transata de ISU. Nici vorba de nunti in sala de sport, daca nu i se va schimba, in acte, destinatia.

Marius Rus, ISU Bistrita-Nasaud: "Pentru a organiza evenimente cum ar fi nuntile, trebuie schimbata destinatie in sala de alimentatie publica. Daca se intentioneza sa se organizeze evenimente mai mare de 200 de persoane, trebuie schimbata inca o data destinatia in sala aglomerata."

Prinsa in corzi, primaria se gandeste la un plan B: un cort suficient de incapator si, mai ales, autorizat, pentru ca petrecerile sase tina legal si fara incidente.