Povestile oamenilor salvati de profesorul Pesamosca. Iulia Albu: "M-a ajutat sa fiu un om normal"


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 16:57
Data publicarii: Joi 01 Septembrie 2011 21:53
Categorie: Stiri Sociale

La 81 de ani cel mai iubit doctor, numit de pacienti si "Ingerul copiilor", a trecut in lumea celor drepti. Profesorul Alexandru Pesamosca, parintele pediatriei romanesti, s-a stins intr-un salon al Spitalului Budimex.

"Tata Pesi" a ingrijit peste 50.000 de copii, a inventat tehnici chirurgicale, cu mult inaintea timpului sau, si a pus bisturiul in mana, multor generatii de medici.

Un curaj nebunesc a fost punct de plecare pentru 6 decenii de miracol, creat de mana lui.

50.000 de prunci, unii abia scosi din burta mamei, altii dupa ani indelungi de chin, traiesc pentru ca Pesamosca si-a asumat riscuri.

Adrian s-a nascut cu o tumore nazala evolutiva acum 30 de ani. A fost etichetat drept "caz pierdut". Tehnica operatorie, folosita de tata Pesi, a fost o premiera.

Pe Mihai l-a ridicat din caruciorul rulant cand avea 10 ani. Amindoi lucreaza acum in spitalul in care au fost salvati. Iar exemplele pot continua. Pe Iulia Albu, sotia designerului Mihai Albu, a ajutat-o cand avea un an. Se nascuse cu displazie de sold.

Din pacate, inima lui mare a devenit tot mai slaba... Nu a renuntat insa la meserie. A operat stand pe scaun, din cauza unor probleme locomotorii. Apoi a ramas un sfatuitor genial, pentru colegii care inca il vizitau in rezerva spitalului Budimex in care a locuit in ultimii ani de viata.

Trupul neinsufletit al lui Tata Pesi a fost depus in capela din curtea spitalului, pe care tot el a ridicat-o. Vineri va face un ultim popas in incinta Facultatii de Medicina "Carol Davila".

Trupul neinsufletit al lui A. Pesamosca va fi depus in sala de consiliu a Facultatii Carol Davila
VIDEO PROTVPLUS.RO