Parintele pediatriei romanesti a trecut la odihna vesnica. Pesamosca, ingropat cu onoruri militare

×
Codul embed a fost copiat

Plans de fosti pacienti si regretat de discipoli, Alexandru Pesamosca, parintele pediatriei romanesti , a trecut astazi la odihna vesnica, in aplauze si cu onoruri militare. Medicul profesor a fost inmormantat in curtea spitalului Budimex.

Asa i-a fost ultima dorinta, sa fie aproape de salile de operatii, adica de locul in care succesorii sai vor lupta si de azi inainte, sa scoata copiii din ghearele mortii.

Au fost sute de martori cu capetele plecate la trecerea in legenda a unui vindecator inzestrat. Pe multi, Alexandru Pesamosca i-a adus candva inapoi, de pe ultimul drum... si nu doar atat. Spunea "daca eu l-am salvat, e raspunderea mea sa ajunga om!"

Copiii ciungi, diformi, izolati chiar de familii, acum 20-30 de ani, si-au ingropat azi al doilea parinte. Nu au cuvinte sa isi ia ramas bun de la singurul care n-a ezitat sa lupte cu soarta care le-a fost harazita.

Pentru alte sute de oameni din sistemul sanitar, care-si vegheaza bolnavii cu o daruire intalnita azi tot mai rar, Pesamosca a fost inspiratie. Profesorul-mentor care "a imbolnavit" de meserie o generatie de chirurgi.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Astazi, statul roman l-a ingropat pe profesor cu onoruri militare.

Tardiv si ironic a venit insa recunostinta, pentru cel care a trait, in ultimii 10 ani, din mila spitalului, intr-o rezerva. Ca un pensionar sarman, cu hrana platita de medicii pe care i-a invatat sa vada omul pe dinafara si pe dinauntru.

Ultimele cuvinte si ultima dorinta a profesorului Pesamosca

Ultimele cuvinte ale profesorului, pentru cei care l-au vegheat, au fost tulburatoare. Omul care a salvat peste 50.000 de copii a spus, zambind impacat: "Va multumesc tuturor, ca ati avut grija de mine."

Apropiatii isi amintesc ca ultima dorinta a lui Alexandru Pesamosca a fost sa vada functionala sectia de cardio-chirurgie a Spitalului "Marie Curie".

Sectie care in loc sa salveze vieti, sta cu usile inchise, desi a costa nu mai putin de 3,5 milioane de euro. Sectia de cardio-chirurgie a spitalului Marie Curie din Capitala a fost amenajata pe o suprafata de 750 de mp. Are doua sali de operatie si cel mai performant aparat de angiografie din tara.

Fondurile, 1,8 milioane de euro, au fost stranse din donatii de Asociata "Inima copiilor". Ministerul a completat restul, pana la 3 milioane si jumatate de euro. Cei care au facut donatii sperau ca vor salva copiii cu malformatii la inima.

S-ar fi putut opera poate multi pacienti. Pentru asta este nevoie insa de angajarea medicilor si asistentelor. In total, 22 de oameni.

Poate aceasta ultima dorinta a profesorului Alexandru Pesamosca va deveni in curand realitate.

Are 30 de ani... in ciuda statisticilor pentru o boala osoasa, care in 9 din 10 cazuri e fatala, Beatrice traieste. Mai mult, operata de Pesamosca si supravegheata apoi ani de zile, a reusit sa mearga. Din marturiile fostilor sai pacienti se contureaza portretul unui salvator. Prieten plin de caldura pentru cei peste 50.000 de copii tratati.

Altii au fost cautatorii de meserie. Fostii medicii tineri, care si-au asumat prin el misiunea sa faca eforturi si inovatii in slujba vietii. Profesorul Gheorghe Burnei, este acum unul dintre cei mai buni ortopezi din Europa, doctorul oftalmolog Monica Pop, chirurgul profesor Mircea Beuran de la Floreasca. Fara ei, medicina din Romania, lipsita oricum de resurse materiale, ar fi fost cu mult mai saraca.

Nepotul Monicai Pop a castigat, cu tata Pesi alaturi, o lupta cu cancerul. Pentru ca numele spitalului Marie Curie, construit din donatii ale statului polonez, nu poate fi schimbat, va fi rebotezata doar sectia de Chirurgie - doctor Alexandru Pesamosca.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Povestile oamenilor salvati de profesorul Pesamosca. Iulia Albu:
Povestile oamenilor salvati de profesorul Pesamosca. Iulia Albu: "M-a ajutat sa fiu un om normal"

La 81 de ani cel mai iubit doctor, numit de pacienti si "Ingerul copiilor", a trecut in lumea celor drepti. Profesorul Alexandru Pesamosca, parintele pediatriei romanesti, s-a stins intr-un salon al Spitalului Budimex.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.