Parintele pediatriei romanesti a trecut la odihna vesnica. Pesamosca, ingropat cu onoruri militare
Plans de fosti pacienti si regretat de discipoli, Alexandru Pesamosca, parintele pediatriei romanesti , a trecut astazi la odihna vesnica, in aplauze si cu onoruri militare. Medicul profesor a fost inmormantat in curtea spitalului Budimex.
Asa i-a fost ultima dorinta, sa fie aproape de salile de operatii, adica de locul in care succesorii sai vor lupta si de azi inainte, sa scoata copiii din ghearele mortii.
Au fost sute de martori cu capetele plecate la trecerea in legenda a unui vindecator inzestrat. Pe multi, Alexandru Pesamosca i-a adus candva inapoi, de pe ultimul drum... si nu doar atat. Spunea "daca eu l-am salvat, e raspunderea mea sa ajunga om!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Copiii ciungi, diformi, izolati chiar de familii, acum 20-30 de ani, si-au ingropat azi al doilea parinte. Nu au cuvinte sa isi ia ramas bun de la singurul care n-a ezitat sa lupte cu soarta care le-a fost harazita.
Pentru alte sute de oameni din sistemul sanitar, care-si vegheaza bolnavii cu o daruire intalnita azi tot mai rar, Pesamosca a fost inspiratie. Profesorul-mentor care "a imbolnavit" de meserie o generatie de chirurgi.
Astazi, statul roman l-a ingropat pe profesor cu onoruri militare.
Tardiv si ironic a venit insa recunostinta, pentru cel care a trait, in ultimii 10 ani, din mila spitalului, intr-o rezerva. Ca un pensionar sarman, cu hrana platita de medicii pe care i-a invatat sa vada omul pe dinafara si pe dinauntru.
Ultimele cuvinte si ultima dorinta a profesorului Pesamosca
Ultimele cuvinte ale profesorului, pentru cei care l-au vegheat, au fost tulburatoare. Omul care a salvat peste 50.000 de copii a spus, zambind impacat: "Va multumesc tuturor, ca ati avut grija de mine."
Apropiatii isi amintesc ca ultima dorinta a lui Alexandru Pesamosca a fost sa vada functionala sectia de cardio-chirurgie a Spitalului "Marie Curie".
Sectie care in loc sa salveze vieti, sta cu usile inchise, desi a costa nu mai putin de 3,5 milioane de euro. Sectia de cardio-chirurgie a spitalului Marie Curie din Capitala a fost amenajata pe o suprafata de 750 de mp. Are doua sali de operatie si cel mai performant aparat de angiografie din tara.
Fondurile, 1,8 milioane de euro, au fost stranse din donatii de Asociata "Inima copiilor". Ministerul a completat restul, pana la 3 milioane si jumatate de euro. Cei care au facut donatii sperau ca vor salva copiii cu malformatii la inima.
S-ar fi putut opera poate multi pacienti. Pentru asta este nevoie insa de angajarea medicilor si asistentelor. In total, 22 de oameni.
Poate aceasta ultima dorinta a profesorului Alexandru Pesamosca va deveni in curand realitate.
Are 30 de ani... in ciuda statisticilor pentru o boala osoasa, care in 9 din 10 cazuri e fatala, Beatrice traieste. Mai mult, operata de Pesamosca si supravegheata apoi ani de zile, a reusit sa mearga. Din marturiile fostilor sai pacienti se contureaza portretul unui salvator. Prieten plin de caldura pentru cei peste 50.000 de copii tratati.
Altii au fost cautatorii de meserie. Fostii medicii tineri, care si-au asumat prin el misiunea sa faca eforturi si inovatii in slujba vietii. Profesorul Gheorghe Burnei, este acum unul dintre cei mai buni ortopezi din Europa, doctorul oftalmolog Monica Pop, chirurgul profesor Mircea Beuran de la Floreasca. Fara ei, medicina din Romania, lipsita oricum de resurse materiale, ar fi fost cu mult mai saraca.
Nepotul Monicai Pop a castigat, cu tata Pesi alaturi, o lupta cu cancerul. Pentru ca numele spitalului Marie Curie, construit din donatii ale statului polonez, nu poate fi schimbat, va fi rebotezata doar sectia de Chirurgie - doctor Alexandru Pesamosca.