In ciuda frigului si a ninsorilor din primavara, varza de Motatei a crescut. Cu cat se vinde kilogramul in piata
Dupa o primavara capricioasa, cu frig si ninsori, care au distrus multe livezi si culturi, exista totusi si semne bune. Varza timpurie a crescut frumos, iar productia e dubla fata de anul trecut.
Dupa o primavara capricioasa, cu frig si ninsori, care au distrus multe livezi si culturi, exista totusi si semne bune. Varza timpurie a crescut frumos, iar productia e dubla fata de anul trecut.
Dar pentru ca pietele sunt pline de varza pretul e mic. Un kilogram pleaca de la fermieri cu 40 de bani si se dubleaza la taraba.
Campurile sunt pline cu varza la Motatei, in Dolj. Un domn are cultivate doua hectare in care a investit 7 mii de lei. Rasadul a trecut cu bine de gerul de la inceput de an, iar acum de pe un singur hectar a strans 70 de tone de varza. Mai mult de jumatate din productie a vandut-o direct de pe camp.
Productia de anul acesta este aproape dubla fata de cea de anul trecut - spun producatorii. Din aceasta cauza au fost nevoiti sa lase din pret.
Ion Nicolae, fermier: "Investitia este destul de mare si mana de lucru e mare, nu se gaseste mana de lucru, semintele sunt extraordinar de scumpe, olandeze. Acoperim investitia si mai ramane un plus ca sa incepem cealalta investitie."
In piata, varza se dubleaza. Varza timpurie este doar pentru salate si mancare. Cei care vor sa puna la murat trebuie sa astepte recolta din toamna.
Recoltatul verzei timpurii se va incheia in cel mult doua saptamani. In locul ei, agricultorii vor rasadi ardei gras si gogosari.