Hossu: Trei salarii compensatorii pentru angajatii Nokia, o gluma. Trebuie 60 de salarii minime


Ultimul update: Marti 25 Septembrie 2012 06:33
Data publicarii: Vineri 30 Septembrie 2011 11:23
Categorie: Stiri Sociale
Nokia

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca acordarea a trei salarii compensatorii pentru angajatii care vor fi disponibilizati de la fabrica Nokia din Jucu "este o gluma".

Bogdan Hossu a declarat, vineri, presei, la Cluj, ca cele mai slabe compensatii acordate de Nokia dupa inchiderea fabricii din Bochum au fost de minim 60 de salarii minime ale landului si au avut valori cuprinse intre 80.000 si 220.000 de euro de persoana.

"Cartel Alfa a furnizat sindicalistilor de la Nokia datele sintetice ale acordului pactului social din Germania cu datele economice si implicatiile economice privind inchiderea fabricii din Bochum. Sunt discutii legate de acompaniamentul social, pentru ca ideea de a pleca angajatii de la Nokia cu trei salarii compensatorii mi se pare o gluma buna, legata de efortul si sacrificiile facute. Cele mai slabe compensatii acordate la Bochum au fost la nivelul, in echivalent, nu valoric, a minim 60 de salarii minime ale landului, si s-au ridicat intre 80.000 si 220.000 de euro de persoana. Asta inseamna ca angajatii de la Jucu ar trebui sa primeasca de la Nokia intre 60 de salarii minime pe economie pana la 240 de salarii pe angajat, in functie de situatia familiala, vechimea in fabrica, numarul de ani munciti", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a adaugat ca majoritatea angajatilor de la Nokia din Jucu nu sunt din Cluj-Napoca, ci locuiesc la zeci de kilometri distanta, "ceea ce le ofera o posibilitate de reintegrare profesionala scazuta".

Potrivit lui Bogdan Hossu, sindicalistii vor incerca sa convinga conducerea Nokia ca in urmatoarele trei luni sa ateste oficial profesiunile din cadrul fabricii de la Jucu, pentru ca angajatii sa poata pleca cu un act care sa demonstreze calificarile pe care le au, in caz contrar urmand sa fie disponibilizati ca muncitori necalificati.

Sindicalistii de la Nokia Jucu au facut un apel la Guvern si la presedintele Traian Basescu pentru a-i ajuta si a gasi solutii la disponibilizarea colectiva a aproximativ 2.200 de angajati, in vederea diminuarii impactului inchiderii fabricii.

Liderul Sindicatului Liber Nokia, Cristian Copil, declara ca problema inchiderii fabricii este "extrem de grava" pentru angajati, in conditiile in care peste 90% dintre ei au credite.

El afirma ca in cadrul negocierilor, care vor incepe saptamana viitoare, sindicalistii fabricii Nokia de la Jucu vor incerca sa obtina "maxim" de la conducerea companiei finlandeze in ceea ce priveste asigurarea protectiei sociale a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.

Sursa: Mediafax

Guvernul da vina pe competitie: E posibil ca si alte companii sa plece din Romania, la fel ca Nokia
Doar 1 din 2 angajati de la Nokia si-ar gasi job in Cluj. Cat va cheltui statul pentru somaj
VIDEO PROTVPLUS.RO