Fundatia care a oferit o mana de ajutor copiilor cu probleme din Zimnicea. Povestile celor blocati in lumea lor

Dată publicare: 11-12-2014 19:10
Dată actualizare: 14-01-2015 07:11


Izolati si fara sansa de a trai intr-un oras cu specialisti, care sa ii trateze corect, peste 70 de copii din Zimnicea, toti cu probleme neurologice grave, au primit ajutor de la un milionar englez.

De fapt, ideea unui centru de recuperare si ingrijiri gratuite pentru ei a fost a unui grup de prieteni din Bucuresti. Toti erau corporatisti, ocupati, insa dornici sa schimbe viata acestor copii autisti, epileptici sau cu boli incurabile.

"De la varsta de 3 ani si pana acum tot incercam. Ea ar avea nevoie zilnic de terapie, dar din pacate nu se poate. Initial, noi am inceput cu Bucurestiul..", a spus Ionita Jumara, mama Gabrielei.

Povestea mainii intinse a acestui copil pleaca de la 42 de zile pe mare, cat a durat in vara cea mai dura cursa de canoe castigata de doi englezi. Epuizati fizic, afectati psihic de lipsa de somn, cu barca gaurita de furtuni tropicale si de atacul unui monstru oceanic, cei doi au primit trofeul si dreptul de a dona toti banii primiti de la sustinatori. Si au ales sa faca exact ce i-au rugat niste parteneri de afaceri romani.

Cu 20 de mii de euro au ridicat primul centru de recuperare pentru copiii cu Sindrom Down, autisti si epileptici din Zimnicea.

"Tetrapareza spastica, microcefalie, paralizie cerebrala, acum a mai capatat si ceva la pancreas. La diagnosticele pe care le are el, practic n-ar trebui sa se miste decat ochii..", spune Georgeta Enache, mama lui Gabriel.

"Hai, stai acolo jos, sa intindem si piciorusele. Asa o sa ne faca nenea cand o sa vina aici".

Nenea despre care vorbeste mama lui Gabriel este un kinetoterapeut care va fi angajat impreuna cu doi psihologi si un logoped de Primaria din Zimnicea. Birocratia face ca, desi centrul este deschis din ziua de Mos Nicolae, specialistii inca lipsesc. Speram ca macar mesajul acestor parinti si sustinerea venita de la mii de kilometri distanta sa urgenteze procedurile.

Intre timp, voluntarii - bucurestenii corporatisti care au fondat "Inimi generoase" - le arata prietenilor cum au adus marea schimbare intr-o cladirea care statea sa cada. Pentru cauza lor au facut naveta de la job pana aici si au schimbat servieta pe salopeta de zugrav.

"Am zis ca e o idee extraordinara si un pas maret sa facem acest centru", a spus Diana Dobre, reprezentant "Inimi Generoase".

Asadar, cativa oameni au schimbat universul copiilor inchisi in lumea lor si le-a dovedit parintilor ca nu sunt condamnati la neputinta.

Cei care vor sa sustina centrul de recuperare din Zimnicea o pot face folosind datele de mai jos.

Fundatia Inimi Generoase,

IBAN  RO86WBAN2511600098500176, banca Intesa SanPaolo.


VIDEO PROTVPLUS.RO