Festin dulce in ajunul Pastelui. Romanii se pot delecta cu praline cu arome de ardei iute, rozmarin, vodca ori tabac
In jur de cinci milioane de kilograme de ciocolata se vor vinde in aceasta saptamana in magazinele si cofetariile din Romania. Anul acesta, comerciantii ne imbie cu arome care de care mai deosebite.
Intra aici ciocolata traditionala, dar si pralinele sau tabletele cu arome speciale: sfecla si rozmarin, ardei iute, ori vodca, tabac si cristale de sare. Desi costa pana la 400 de lei kilogramul, multi le vor oferi pe acestea din urma ca daruri de Paste. In spatele ciocolatei produse in editie limitata, se afla cel mai adesea o istorie de zeci sau sute de ani.
De trei mii de ani, ciocolata spune povesti. In Romania, tehnica de manufactura a bomboanelor a aparut in anii '30, cand a devenit mester cofetar in Iasi si Stinica Gheorghe. Chemat mai apoi in razboi, si-a luat cu el instrumentele si a facut ciocolata pe front, pentru soldati.
Cu aceste amintiri si cu retetarul mostenit, a mestesugit o mica afacere nepotul, care sculpteaza in laborator intre 500 si 1.000 de praline pe saptamana. Editii mai mult decat limitate, pe care le poti cumpara doar cu precomanda - de pilda, ciocolata cu menta si lime, cu goji, cu sfecla si sirop de trandafiri, bomboana cu bitter, cu coniac si visina tocata, cu portocala uscata.
Este o nisa in care s-au aventurat putini compatrioti, dar pe care strainii, care au adus la noi fracize de ciocolaterii artizanale, au ridicat-o deja la rang de arta.
Catalina Jicman, client: "E cea mai buna ciocolata pe care eu am mancat-o pana acum si cred ca e un cadou special pentru oricare doamna."
Ciocolata facuta in laboratoare mici costa intre 100 si 400 de lei kilogramul. Din ingrediente premium, aduse din Franta, Belgia, Olanda si Marea Britanie, se nasc produse cu piper, lavanda, sare de mare si chili.
George Sotiroulis, proprietar de ciocolaterie: "Sunt produse diferite fata de restul anului. 30-40 de produse diferite, din care 20 de oua de ciocolata. Vin din Italia, din Piemonte."
Adica din locul in care experienta ciocolatei artizanale a inceput acum peste 150 de ani.
Fructul de cacao contine seminte din care se extrage untul - ingredientul de baza pentru tablete si praline. In Romania, piata ciocolatei a ajuns la 180 de milioane de euro pe an, adica 30 de milioane de kilograme. Consumul este inca modest, fata de tarile in care placerile dulci sunt cotidiene. In medie, un roman mananca 1 kg si jumatate de ciocolata pe an. Cea mai mare parte se vinde, se cumpara si se savureaza de sarbatori.
Si ca o curiozitate, exista pe piata din Romania bomboane de ciocolata cu coliva, cristale de trandafir, fulgi de espresso, rozmarin si tabac. Cine vrea sa experimenteze acasa, se poate inspira de pe blogurile pasionatilor de ciocolata.