Femeile din Romania, lipsite de aparare in fata sotilor violenti. Agresorii nu sunt obligati nici macar sa mearga la psiholog
In Romania, lupta impotriva violentei conjugale se dovedeste o misiune imposibila.
Asistentii sociali confirma ca tot mai multe femei sunt lovite si umilite de partenerii lor. Zadarnic ii asteapta psihologii pe sotii violenti pentru sedinte de consiliere. Agresorii refuza sa vina iar legea, din pacate, nu ii obliga.
Noaptea de luni a fost una de groaza pentru o femeie de 28 de ani, din Iasi. Sotul ei a venit acasa baut si a facut scandal in fata celor 5 copii ai lor. A lovit-o si nu a fost prima oara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Victima a violentei domestice: "Mi-a zis ca nu e destul de cald in casa, mi-a tras una si s-a bagat fata cea mare si m-a strans la brat si m-a dat afara, sa ies afara. De obicei cand vine in stare de ebrietate, cauta cearta, sa ma bata, sa ma dea afara, ca ma taie."
Femeia a cerut ajutor si in toiul noptii a fost dusa cu tot cu copii intr-un centru de protectie. Intr-un astfel de loc chiar si partenerul agresiv ar putea fi consiliat si ajutat sa se indrepte.
Victima a violentei domestice: "Nu cred ca ar fi de acord, mai ales ca am plecat si ca am facut pasul asta, nu cred."
Ion Ticu, director general adjunct DGASPC Iasi: "Agresorul de obicei nu vine la consiliere, iar legislatia nu ne permite sa-l aducem cu forta."
Si in Galati functioneaza inca din 2011 un asezamant special, atat pentru victime, cat si pentru agresori. In ultimii trei ani, 17 persoane au solicitat sprijinul specialistilor. Intotdeauna a fost vorba doar despre victime.
Ciprian Groza, dir. Directia pentru Protectia Copilului Galati: "Avem metode psihosociale de a-i solicita agresorului sa vina la noi, pot sa va spun ca ajungem si la zece, cinsprezece telefoane catre un agresor, la un caz."
Aceste cabinete de consiliere psihologica au fost concepute in asa fel incat sa dea sentimentul de siguranta si intimitate atat pentru victima, cat si pentru agresor. Peretii, de exemplu, sunt antifonarti si nimeni din exterior nu poate auzi ce se discuta acolo.
In prezent, un sot violent poate fi oprit doar daca judecatorii emit un ordin de restrictie pe numele sau. Aceste documente pot fi emise numai in cazurile de violenta grava si in general sunt ignorate. Potrivit statisticilor in 25 la suta din cazuri victimele violentei de cuplu revin la psiholog dupa un nou scandal.