Fara pui, dar cu vita si peste. Traditii si superstitii despre ce ar trebui sa mancam in noaptea de Revelion

Ultimul update: Joi 01 Ianuarie 2015 09:40
Data publicarii: Luni 29 Decembrie 2014 19:07
Categorie: Social

Romanii isi revin incet, dar sigur, dupa socul tonelor de sarmale si al kilometrilor de carnati.

Si pentru ca n-am capitulat niciodata in fata platourilor pline, este cazul sa ne mobilizam. Urmeaza inca o masa lunga si imbelsugata. Pentru inspiratie va dam cateva ponturi din bucataria nordica, italieneasca, sau americana. Sa mancam mazare sau fasole ... bobitele de pe platou vor aduce multi bani, in anul cel nou. Si, spune traditia, tot bogatie aduce si mamaliga, pentru ca are culoarea aurului. Cat despre baza proteica a mesei festive... sa vedem ce cred italienii."Trebuie sa mananci peste pentru ca in anul 2015 sa fii alunecos prin viata si prin probleme, cum este pestele in apa", spune Marian Lupu, chef.

In cazul nostru, aperitivul cald aduce alaturi felii subtiri de caracatita si o movila de creveti pane. Apoi, doua fileuri rozalii de barbun care se perpelesc pe plita 2-3 minute, apoi se incing usor la cuptor. Se vor odihni apoi pe farfurie cu o garnitura traditionala, reinventata. Restaurantele de lux cer intre 500 si 1000 de lei pentru meniul complet de Revelion.

In varianta americana, gasim in meniu un muschi uruguayan, fript pe gratar doar 2-3 minute. Insotit de un ficat de rata indopata, perpelit in tigaie iar alaturi un mix de legume cu sparanghel, morcov si varza de Bruxelles.

In cea mai lunga noapte, pe scena va canta un castigator de la Vocea Romaniei, iar vita Black Angus va face spectacol in farfurie, ca sa le dea mesenilor, dupa superstitie, forta de taur in anul care urmeaza.

Reporter: Ce se poarta de Revelion in tara lui Mos Craciun?
Nico Lontras, chef: Orice, dar nu pui. Puiul inseamna fragilitate.

Mai multa forta dau legumele crude; iar somonul salbatic, nepreparat termic, inseamna si el vigoare - aici a fost marinat cu sfecla si asociat cu fructe de capere, un sos de soia si crutoane. Tot iute, dar de la usturoi... ramane la loc de cinste, in restaurantele romanesti, piftia. Atentie, nu trebuie nici macar legata cu oase pasare. In loc sa mergi inainte, zic satenii, vei da inapoi, cum face gaina cand isi cauta hrana in ograda. Asa ca tot porcul e la loc de cinste.

"Bunicii mei nu s-au pupat sub vasc, ci langa o soba, intr-un sat". Oana Tache te invita sa faci altfel de urari de Revelion
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul