Fara pui, dar cu vita si peste. Traditii si superstitii despre ce ar trebui sa mancam in noaptea de Revelion


Ultimul update: Joi 01 Ianuarie 2015 09:40
Data publicarii: Luni 29 Decembrie 2014 19:07
Categorie: Stiri Sociale

Romanii isi revin incet, dar sigur, dupa socul tonelor de sarmale si al kilometrilor de carnati.

Si pentru ca n-am capitulat niciodata in fata platourilor pline, este cazul sa ne mobilizam. Urmeaza inca o masa lunga si imbelsugata. Pentru inspiratie va dam cateva ponturi din bucataria nordica, italieneasca, sau americana. Sa mancam mazare sau fasole ... bobitele de pe platou vor aduce multi bani, in anul cel nou. Si, spune traditia, tot bogatie aduce si mamaliga, pentru ca are culoarea aurului. Cat despre baza proteica a mesei festive... sa vedem ce cred italienii."Trebuie sa mananci peste pentru ca in anul 2015 sa fii alunecos prin viata si prin probleme, cum este pestele in apa", spune Marian Lupu, chef.

In cazul nostru, aperitivul cald aduce alaturi felii subtiri de caracatita si o movila de creveti pane. Apoi, doua fileuri rozalii de barbun care se perpelesc pe plita 2-3 minute, apoi se incing usor la cuptor. Se vor odihni apoi pe farfurie cu o garnitura traditionala, reinventata. Restaurantele de lux cer intre 500 si 1000 de lei pentru meniul complet de Revelion.

In varianta americana, gasim in meniu un muschi uruguayan, fript pe gratar doar 2-3 minute. Insotit de un ficat de rata indopata, perpelit in tigaie iar alaturi un mix de legume cu sparanghel, morcov si varza de Bruxelles.

In cea mai lunga noapte, pe scena va canta un castigator de la Vocea Romaniei, iar vita Black Angus va face spectacol in farfurie, ca sa le dea mesenilor, dupa superstitie, forta de taur in anul care urmeaza.

Reporter: Ce se poarta de Revelion in tara lui Mos Craciun?
Nico Lontras, chef: Orice, dar nu pui. Puiul inseamna fragilitate.

Mai multa forta dau legumele crude; iar somonul salbatic, nepreparat termic, inseamna si el vigoare - aici a fost marinat cu sfecla si asociat cu fructe de capere, un sos de soia si crutoane. Tot iute, dar de la usturoi... ramane la loc de cinste, in restaurantele romanesti, piftia. Atentie, nu trebuie nici macar legata cu oase pasare. In loc sa mergi inainte, zic satenii, vei da inapoi, cum face gaina cand isi cauta hrana in ograda. Asa ca tot porcul e la loc de cinste.

"Bunicii mei nu s-au pupat sub vasc, ci langa o soba, intr-un sat". Oana Tache te invita sa faci altfel de urari de Revelion
VIDEO PROTVPLUS.RO
înscriere grădiniță
Prima zi de înscriere la grădinițele de stat. Ce nu au voie să ceară directorii instituțiilor
Banca din București spartă cu explozibil. Ce sumă ar fi furat hoții
Câte sute de copii au fost abandonaţi în ultimul an în maternităţi şi spitale
O fetiță de 2 ani se luptă cu o tumoră și are nevoie de ajutor. Puteți dona prin SMS
Copiii de la Hospice Casa Speranței au aflat de la Bobonete ce înseamnă condusul defensiv
Legea parteneriatului civil, blocată pentru că ar costa statul prea mult
protestatari Topoloveni
Protestatarii care îl aşteptau pe Dragnea la Topoloveni au fost ridicaţi de jandarmi. VIDEO
Paradoxul zonelor de la țară: oamenii ajung să se lupte cu obezitatea din cauza sărăciei
În amintirea marelui pictor Nicolae Grigorescu a fost inaugurată o casă memorială în satul său natal
Clujul se pregătește pentru TIFF. Nicolas Cage va fi prezent pe 1 iunie în Piața Unirii
Protest la Baia Mare. Profesorii și elevii se tem că Școala Populară de Artă va fi închisă
Conferinţa Globală IAA „Creativity4Better” revine cu o a treia ediţie şi anunţă primii speakeri