Fara pui, dar cu vita si peste. Traditii si superstitii despre ce ar trebui sa mancam in noaptea de Revelion

Ultimul update: Joi 01 Ianuarie 2015 09:40
Data publicarii: Luni 29 Decembrie 2014 19:07
Categorie: Social

Romanii isi revin incet, dar sigur, dupa socul tonelor de sarmale si al kilometrilor de carnati.

Si pentru ca n-am capitulat niciodata in fata platourilor pline, este cazul sa ne mobilizam. Urmeaza inca o masa lunga si imbelsugata. Pentru inspiratie va dam cateva ponturi din bucataria nordica, italieneasca, sau americana. Sa mancam mazare sau fasole ... bobitele de pe platou vor aduce multi bani, in anul cel nou. Si, spune traditia, tot bogatie aduce si mamaliga, pentru ca are culoarea aurului. Cat despre baza proteica a mesei festive... sa vedem ce cred italienii."Trebuie sa mananci peste pentru ca in anul 2015 sa fii alunecos prin viata si prin probleme, cum este pestele in apa", spune Marian Lupu, chef.

In cazul nostru, aperitivul cald aduce alaturi felii subtiri de caracatita si o movila de creveti pane. Apoi, doua fileuri rozalii de barbun care se perpelesc pe plita 2-3 minute, apoi se incing usor la cuptor. Se vor odihni apoi pe farfurie cu o garnitura traditionala, reinventata. Restaurantele de lux cer intre 500 si 1000 de lei pentru meniul complet de Revelion.

In varianta americana, gasim in meniu un muschi uruguayan, fript pe gratar doar 2-3 minute. Insotit de un ficat de rata indopata, perpelit in tigaie iar alaturi un mix de legume cu sparanghel, morcov si varza de Bruxelles.

In cea mai lunga noapte, pe scena va canta un castigator de la Vocea Romaniei, iar vita Black Angus va face spectacol in farfurie, ca sa le dea mesenilor, dupa superstitie, forta de taur in anul care urmeaza.

Reporter: Ce se poarta de Revelion in tara lui Mos Craciun?
Nico Lontras, chef: Orice, dar nu pui. Puiul inseamna fragilitate.

Mai multa forta dau legumele crude; iar somonul salbatic, nepreparat termic, inseamna si el vigoare - aici a fost marinat cu sfecla si asociat cu fructe de capere, un sos de soia si crutoane. Tot iute, dar de la usturoi... ramane la loc de cinste, in restaurantele romanesti, piftia. Atentie, nu trebuie nici macar legata cu oase pasare. In loc sa mergi inainte, zic satenii, vei da inapoi, cum face gaina cand isi cauta hrana in ograda. Asa ca tot porcul e la loc de cinste.

"Bunicii mei nu s-au pupat sub vasc, ci langa o soba, intr-un sat". Oana Tache te invita sa faci altfel de urari de Revelion
VIDEO PROTVPLUS.RO
sange
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele
Cristina - tanara care are nevoie de ajutor
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași