Canicula scade preturile la legume. Taranii nu-si permit camere frigorifice si arunca ladite intregi
Zapuseala de august si supraproductia ne aduc in piete preturi tot mai mici. Dar tot mai mic este si castigul producatorilor. Daca nu s-au patat si nu s-au stricat pe vrej, de la soare, ardeii, rosiile si vinetele se strica pe tarabe in cateva ore.
Taranii au ajuns sa arunce ladite intregi si isi dau seama cat de bune ar fi depozitele in care sa le lase de pe o zi pe alta.
Cine spune ca-i scump in Capitala, ar trebui sa vina astazi... cu sacul in pietele din Bucuresti. In zona Oltenitei, gasesti ardei gras intre 1,50 si 3 lei kilogramul, rosii cu 1 leu sau 1,50, vinete cu 50 de bani si cel mult 1 leu.
Chiar daca produc pentru piata, oamenii nu au acces la spatii de depozitare cu refrigerare, unde temperatura n-ar depasi 4 grade. La Piata de Gros din Timisoara, chiria se ridica la 6.000 de lei pe luna pentru o camera frigorifica. Doar cei care vand en-gros isi permit un loc.
La peste 35 de grade, vegetalele sunt la fel de perisabile ca si zmeura. Solutia de avarie e sa vinzi chiar si in pierdere.
In acest moment, vinetele se dau cu 80 de bani kg. Daca vanzarile nu merg nici asa, pana spre seara taranii vor scadea preturile si mai mult.
La Brasov, acum doua saptamani, rosiile erau 3 lei. Acum o saptamana, 2 lei. Astazi sunt 1, 50. Partea buna e ca iti trebuie numai 100 de lei ca sa umpli tot cartierul cu arome tari de gratar, de la vinete si zacusca.