E legal sa scoti mocanitele afara din Romania?
O ancheta complicata trebuie sa "imprastie" fumul lasat de sase locomotive cu abur ce au fost, se pare, exportate ilegal, dupa cum sustin politistii.
Ei ii cerceteaza pe un om de afaceri austriac si pe un angajat al Directiei de Cultura Hunedoara, pentru ca mocanitele ar face parte din patrimoniul cultural national. Dar cetateanul austriac spune ca el a salvat aceste locomotive de la fier vechi.
Austriacul locuieste in Romania de aproape 15 ani. A venit in tara noastra cand a aflat ca toate locomotivele cu abur care functionau la fostele exploatari miniere sunt duse la fier vechi. Pasionat de mocanite, si-a deschis o afacere ca sa poata readuce la viata locomotivele vechi.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Omul de afaceri sustine ca are acte de vanzare-cumparare pentru fiecare dintre locomotivele duse in strainatate si ca au fost scoase din tara in baza unui certificat de export definitiv, pe care scrie ca nu fac parte din patrimoniul Romaniei. Dar politistii sustin ca actele de export sunt ilegale.
In schimb, reprezentantii Directiei de Cultura din Hunedoara ii contrazic pe politisti, precinzand ca locomotivele din acest dosar nu fac parte din patrimoniu.
Austriacul a repus in functiune doua linii pe care turistii pot merge cu trenulete trase de locomotive cu abur. Are aproape 200 de angajati care il sustin.
Politistii au dat in urmarire internationala cele sase locomotive, desi omul de afaceri le-a spus exact unde sunt: turistii le pot vedea expuse in Serbia, Austria si Germania. Ancheta trebuie sa faca lumina in acest caz.