Urs fugărit cu mașina, în Sibiu, de câțiva tineri

Dată publicare: 04-09-2017 17:07
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


În vreme ce ministrul Mediului anunţă că a pregătit un ordin ce permite împuşcarea urşilor periculoşi, protestele oamenilor care au de-a face cu animalele sălbatice se înteţesc.

În căutare de hrană, urşii ies tot mai des din pădure şi ajung în sate, unde ucid vite şi păsări. La Arefu, în judeţul Argeş, localnicii au ieşit în stradă că să ceară rezolvarea problemei. Din păcate, şi abuzurile se înmulţesc. De cealată parte
a munţilor Făgăraş, în judeţul Sibiu, câţiva tineri au fugărit un urs cu maşină.

În satul Galeş, din judeţul Sibiu, tinerii s-au întâlnit cu ursul în jurul orei 9 seară. Cum drumul avea un parapet pe stânga şi clădiri pe dreapta, bietul animal a alergat în faţă maşinii o vreme, până când a găsit un loc liber, prin care să poată ieşi spre pădure. Autorităţile au zona sub observaţie, dar cei de la Ocolul silvic local spun că, chiar dacă animalul ar face rău, e protejat de lege şi nu pot interveni.

La Arefu, în judeţul Argeş, unde fiarele au atacat mai multe gospodării, localnicii sunt revoltaţi.

Gheorghe Stoican, primarul comunei Arefu: "A fost luat de la noi din comunitate un urs, după 3 zile a venit înapoi. Nu mai putem rezista. Gândiți-vă că sunt copii care merg la școală, sunt oameni care fac naveta. Ei pot fi atacați zi și noapte de aceste animale"

Ministrul Mediului a anunţat vineri că a aprobat împuşcarea a cel mult 140 de urşi, până la sfârşitul anului, însă ordinul nu a apărut încă în Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, pot fi ucise doar acele exemplare despre care există dovezi că provoacă pagube şi pun în pericol viaţa oamenilor. Aprobarea se va da pentru fiecare animal în parte de o direcţie din cadrul Ministerului. În acest fel, vânătoarea de trofee va fi evitată, susţin oficialii.


VIDEO PROTVPLUS.RO