De ce sunt agentii de paza din Romania agresivi si fara bun simt: CAMERA ASCUNSA


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 05:32
Data publicarii: Duminica 30 Septembrie 2012 19:32
Categorie: Stiri Sociale

De multe ori deranjati de comportamentul agresiv al unor agenti de paza, ne-am intrebat ce pregatire au. Legea le impune sa ia parte la cursuri de formare profesionala si sa dea examen, insa...degeaba.

Insa, dupa ce am intalnit agenti fara nici o notiune de drept sau vreo umbra de bun simt, am vrut sa vedem cat de greu se obtine o calificare in acest domeniu.

Asadar cine trece de cateva ori pe la scoala, obtine atestatul profesional ce-l va ajuta sa devina agent de paza. Nici vorba de 3 luni de cursuri intensive in care ar trebui sa invete legislatie, cum sa manevreze o arma si sa actioneze in diferite situatii. Plata cursului pare sa fie suficienta pentru unele firme de formare profesionala care sunt dispuse sa dea atestatul.

Documentul trebuie confirmat de politie pentru ca persoana cu pricina sa devina agent de paza. Dar oamenii legii nu verifica si daca atestatul a fost obtinut in mod corect si nu "cumparat".

Cristian Maierean, comisar sef, Directia de Ordine Publica, Inspectoratul General al Politiei Romane: "Modul in care se desfasoara activitatea acestor furnizori trebuie evaluat de comisiile de monitorizare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Calificari."

Reporterii ProTV au incercat vigilenta catorva agenti de paza, luand la intamplare doua spitale si o scoala. Unii sunt dispusi sa inchida ochii, pentru ... bani. La scoala au asteptat ca agentii sa-si termine gustarea si conversatia, dupa care au intrat nestingheriti inauntru, printre elevi. Iar la celalalt spital, reporterii au remarcat ca agentii nu sunt pregatiti nici profesional, dar nici uman.

O doamna asezata pe scaun isi asteapta randul pentru a intra la urgenta. Este chinuita de o durere cumplita de coloana. Plange cu sughituri. Este chemata de medici, dar nu se poate misca de durere. Agentul de paza priveste pasiv cum insotitoarea ei si celelalte paciente de la coada sar sa o ajute pe femeie. El nu schiteaza niciun gest.

La respectivele cursuri de formare, viitorii agenti sunt invatati si legislatie, dar si cum sa comunice sau cum sa se poarte. Numai ca aceste cursuri par, asa cum s-a vazut, facultative.

 

Tags: agenti, paza, bodyguard,

VIDEO PROTVPLUS.RO