Datori vanduti! Un sfert dintre clienti nu mai platesc ratele la banca


Ultimul update: Miercuri 06 Iunie 2012 04:59
Data publicarii: Miercuri 07 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

10 miliarde de lei. Suma este ametitoare, la fel si datoriile celor care s-au imprumutat pe la banci. Potrivit datelor frunizate de BNR aproape un sfert dintre clienti, fie persoane fizice, fie companii, n-au mai trecut de mult pe la ghisee.

Sunt situatii in care restantierii au fugit din tara ca sa scape de creditori. Bancile au in acest moment in bilant credite de aproape 6,5 miliarde de lei pentru care clientii nu si-au mai platiti ratele de peste 3 luni de zile.

Mai rau e ca atat numarul, cat si volumul restantelor cresc de la o luna la alta. De exemplu, in ianuarie datoriile se ridicau la 3,8% din totalul creditelor, in timp ce in februarie procentul era de 4,2.

Iar specialistii BNR avertizeaza ca vor fi si mai multi restantieri deoarece somajul este in crestere. Cele mai mari probleme sunt la creditele cu buletinul, unde au fost inregistrate numeroase fraude. Iar acum bancile nu stiu cum sa mai dea de datornicii fugiti prin Italia sau Spania.

Romanii plecati in strainatate nu par sa duca grija ratelor neachitate din Romania.

Doar ca aici intervin recuperatorii ambitiosi care stau la panda si au deja dosarele facute. Bancile au inceput sa-si vanda creditele restante catre firmele de recuperare. In pierdere desigur.

Potrivit statisticilor valoarea restantelor catre banci s-a dublat in ultimele 12 luni. Daca ajungeti in aceasta situatie neplacuta nu faceti greseala sa nu fiti la zi cu ratele. Creditorii au rabdare iar penalitatile curg.

Tags: credite, restante,

Ce ne vindem sa platim ratele? 222.400 de oameni au restante la banci
Nu mai ai bani sa platesti ratele la Prima Casa? Transfera totul altcuiva!
VIDEO PROTVPLUS.RO