Cum s-au distrat ciobanii de pe Transalpina de Sfântul Ștefan

28-12-2019 08:01

Cum s-au distrat ciobanii de pe Transalpina de Sfântul Ștefan

A fost petrecere de zile mari, vineri-noapte, la Novaci. Ciobanii de pe Transalpina şi-au dat întâlnire alături de zeci de crescători de oi din toată ţara.

Petrecerea a fost organizată de Sfântul Ştefan la o stână aşezată pe muntele Ștefanu.

De sfântul Ştefan, ciobanii de la stană de pe muntele Stefanu au organizat o petrecere de care să îşi amintească cu drag tot anul viitor. Pregătiţi cu multe bunătăţi tradiţionale şi băuturi din belşug, atmosferă a fost întreţinută de mai mulţi rapsozi de muzică populară, care nu i-au lăsat pe petrecăreţi să stea jos nici măcar o secundă.

Victor Vitejanu, cioban: "Ce să mai spunem, Doamne ajută, la mulţi ani la toţi."

Pentru a se putea distra pe cinste, ciobanii au fost nevoiţi să îşi lase oile în grijă apropiaţilor.

Gheorghe Băbu, cioban: "Acum ne distrăm şi noi şi mâine, poimâine ne ducem la ele. Avem ciobanii la ele, începe fătatul, de acum încolo începe munca la ciobani."

La petrecerea de la Novaci au venit crescători de oi şi de la sute de kilometri distanţa din dorinţa de a se revedea cu cei dragi.

Ioan Sterp, cioban din Bihor: "Vă daţi seama că am venit de la Oradea, 450 km pentru a petrece aici. E ceva frumos. Sunt oameni care fac parte din Mărginimea Sibiului. Novaciul, Crasna, sunt ciobani care au trecut munţii încoace şi ne face o mare plăcere să fim aici cu ei."

Petrecerea a continuat până în zori.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO