Cu un SMS la 8864 poți dona 4 euro/lună pentru construirea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer

08-10-2018 19:16


Un spital construit exclusiv din donaţii este şansa la supravieţuire pentru copiii bolnavi de cancer din România. În prezent, aceştia sunt trataţi în saloane vechi şi au toaletele la comun.

Pentru că viaţa lor atârnă de un fir de păr, ''Asociatia Dăruieşte Viata'' le cere oamenilor să pună o cărămidă la noul spital, printr-un SMS, la 8864 cu textul "spital", care înseamnă o donaţie lunară de 4 euro.

Firul ăsta de păr se rupe de multe ori din cauza lipsurilor din spitale. Din cauza condiţiilor în care sunt trataţi, a neajunsurilor cu care părinţi dau piept din prima zi. Sunt puţine secţii de oncopediatrie şi numai cei ce ajung acolo ştiu câtă suferinţa e în fiecare zâmbet care ascunde lacrimile părinţilor.

Într-un salon de spital, o mamă îşi ţine copilul slăbit în braţe. E în secţia de oncologie a Spitalului Marie Curie şi îşi face curaj pentru lupta lungă ce va urma. Timp de 10 luni acolo vor trăi. Într-un salon, împărţind o toaletă cu restul mamelor şi copiilor. 60 în total.

Ştefania nu mai poate dansa. Timp de cinci luni viaţa fetiţei de numai patru ani a fost o permanentă goană în căutarea unui diagnostic după ce ochiul drept s-a umflat foarte tare.

O radiografie avea să ridice suspiciunea unui cancer, iar confirmarea a venit la Bucureşti: limfon non hodgkin.

În România nu există un spital dedicat copiilor cu afecţiuni oncologice unde să se facă investigaţii complete.

Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg: ”Mulţi pacienţi se pierd în diferite centre, noul spital e prevăzut cu radioterapie care în momentul actual nu se face nicăieri şi evident e foarte important confortul pacientului şi al părintelui care lipseşte la ora actuală.”

Tocmai de aceea, Asociaţia Dăruieşte Viaţă contruieste de la zero un spital care va avea tot ce e nevoie în tratamentul cancerului la copii: saloane sterile ca să-i ferească de infecţii, săli de recuperare, loc de joacă, biblioteca şi cinematograf. Un întreg univers în care ei să-şi găsească toate resursele ca să lupte cu boala.

Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiște Viață: ”Am dublat proiectul. Practic în loc de trei etaje, acum facem şase, iar spitalul Marie Curie va avea un nou bloc operator, unde vor putea fi tratați nu doar copiii bolnavi de cancer, ci toți copiii care se adresează acestui spital.”

Odată dublarea proiectului costurile au ajuns 16 milioane de euro. 9 există deja, iar pentru restul e nevoie de noi toţi. Pentru că atunci când statul îşi ia mâna de pe vieţile acestor copii e de datoria noastră să facem zid jurul lor.

Puteți pune o cărămidă la noul spital cu un SMS la 8864 cu textul "spital", donație lunară de 4 euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO