Consumatorii de heroină s-ar putea droga în spații special amenajate

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 12 Decembrie 2017 18:31
Categorie: Social

Persoanele care consumă heroină ar putea în viitor să se drogheze în camere special amenajate, sub supravegherea unui medic și a unui psiholog. Este o propunere legislativă depusă la Senat de un deputat PSD.

Inițiativa este susținută și de reprezentanții ONG-urilor, care spun că în acest fel, numărul îmbolnăvirilor cu HIV și hepatită, s-ar putea reduce, la fel și numărul seringilor folosite și aruncate la întâmplare pe străzi.

Mihaela are 34 de ani și de 2 ani a aflat că a fost infectată cu virusul HIV. De vină ar fi consumul de heroină și schimbul de seringi cu ceilalți dependenți, spune ea. Un studiu realizat anul trecut de Agenția Națională Antidrog arată că aproape jumătate dintre consumatorii de droguri injectabile folosesc în comun ace și seringi.

Mihaela, consumatoare de droguri
: "De la seringi, disperarea din mine, oriunde vedeam seringi pe jos, mai ales în parcări, ne făceam oriunde apucăm și de acolo m-am nenorocit pe toată viață. Făceam unii după alții"

Mihaela spune că s-a săturat să își ducă dependența pe străzi, sub privirile trecătorilor. De aceea ar acceptă să meargă într-o cameră unde să aibă voie să se drogheze sub supravegherea unui psiholog și a unui medic.

Mihaela, consumatoare de droguri:
"E mai bine acolo fiindcă ai medic, îți faci acolo, ai tot ce îți trebuie"

Marian Ursan, președinte Organizația Carusel: "Datele oficiale ne arată că în România ne confruntăm în acest moment cu o epidemie de HIV, chiar și de Hepatită C. Oamenii au făcut pasul către spațiul public, în ceea ce înseamnă consumul de droguri. Din această cauză, în momentul de faza există foarte multe seringi aruncate, oameni care se droghează în văzul lumii"

Ideea de a crea în România camere în care să fie permis consumul de droguri injectabile îi aparține unui deputat PSD. Acesta a depus la Senat un proiect legislativ de modificare a legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri.

Petre Florin Manole, deputat PSD: "Medic, psiholog, asistent social. Ei livrează niște servicii către consumator, îi ajută să depășească probleme de sănătate apoi seringile sterile care sunt foarte importante pentru răspândirea unor boli foarte grave"

Radu Leca, psiholog: "Dacă ajunge singur consumatorul la concluzia că psihologul îl poate ajută să renunțe și medicul îl va susține cu tratament medicamentos lucrurile vor și favorabile lui"

Odată creat cadrul legislativ, camerele ar putea fi administrate de ONG-uri și voluntari. Astfel de spații există deja în state precum Belgia, Spania, Franța, Olanda sau Germania.

Un traficant de droguri din grupul interlopului Huțuleac a amenințat cu moartea un polițist
Un traficant de droguri din grupul interlopului Huțuleac a amenințat cu moartea un polițist
VIDEO PROTVPLUS.RO
zăpadă Piața Victoriei
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea