Chiriasii care sfideaza moartea pentru a fi aproape de distractie: "Prefera sa dea 250 de euro pe bulina in centru"

Dată publicare: 22-06-2014 17:53
Dată actualizare: 25-06-2014 21:55


Peste 50% dintre imobilele cu bulina din centrul Bucurestiului sunt ocupate de tineri dornici sa stea in inima distractiei si foarte aproape de universitati. Cei mai multi proprietari au murit, iar mostenitorii nu reusesc sa le vanda.

Piata Romana, Universitate si Centrul Vechi sunt cele mai cautate zone din Bucuresti. Explicabil. Toate sunt la doi pasi de baruri, terase, teatre si mijloace de transport.

Iata cum explica administratorul unui bloc cu bulina, din centrul istoric, evolutia chiriasilor sai: "O mare parte dintre apartamentele acestea au fost trecute urmasilor, iar de obicei acestia le inchiriaza pentru ca au deja locuintele lor. Sunt foarte multi tineri care vin aici si locuiesc in Centrul Vechi".

Printre ei, si Ionut Tudorache, avocat: "Iesim din bloc si intram si la terasa sau iesim din bloc si mergem direct la Curtea de Apel. Ca si pozitionare, conteaza foarte mult".

Chiria intr-un astfel de imobil porneste de la 300 de euro pentru un apartament de 60 de metri patrati. Dincolo de spatiul generos, chirasii se confrunta cu inundatii si igrasie. Acum 74 de ani, insa, aici statea doar lumea buna.

"In 1940, fiecare dintre aceste apartamente avea o singura camera dedicata servitorilor, iar liftul era dedicat doar servitorilor si transportului de marfa", explica administratorul.

Intr-o alta zona istorica a Bucurestiului, chiar pe Calea Victoriei, locuieste Tiberiu Trocaru, un tanar de 23 de ani din Brasov. Circula cu bicicleta si nu mai da banii pe transport. Insa, cel mai important, este aproape de distractie: "Eu ma gandesc ca daca e dat sa mor, mor oricum ar fi, ca e bloc cu bulina, ca nu e, se poate intampla oriunde, pana la urma".

Dezavantajele de zi cu zi sunt altele, spune Tibi. In astfel de zone, toate magazinele sunt scumpe: "Mai ales la cele de alimente, aici isi pun ei preturi de centru".

Chiar si asa, estimarile arata ca 6 apartamente din 10 aflate in blocurile cu bulina sunt inchiriate.

"Prefera sa dea 250 de euro pe bulina in centru decat aceiasi bani pe o casa noua la periferie", afirma Cezar Georgescu, agent imobiliar.

"Chiria este o nevoie punctuala, nefiind o investitie pe termen lung ca in cazul cumpararii", sustine si Dorel Nita, specialist in imobiliare.

E drept ca intr-o astfel de locuinta esti aproape de multe puncte de interes, insa cei care aleg sa se mute aici trebuie sa fie constienti ca imobilul este incadrat in gradul I de risc seismic si se poate prabusi la orice cutremur mai mare de 6 pe scara Richter.

Ca sa nu mai vorbim ca de multe ori acestea arata exact ca un ghetou. In Bucuresti exista aproape 400 de blocuri vechi, dintre care jumatate sunt incadradate in clasa I de risc seismic.


VIDEO PROTVPLUS.RO