Centrul orașului Târgoviște, „invadat” de cai și căruțe. Care este motivul

Ultima actualizare: 08-03-2020 09:18

Sâmbătă a fost sărbătoare mare în comunitatea bulgarilor din Târgoviște. Sute de oameni au participat la cel mai așteptat eveniment de început de primăvară - Paștele cailor, sau Tudorița, o tradiție păstrată cu sfințenie.

Cei mai frumoși căi au fost scoși de stăpânii lor în fața oaspeților veniți special să îi admire.

Agricultorii spun că fără ajutorul cailor, munca la câmp ar fi cu mult mai grea, așa că îi prețuiesc ca pe nişte membri ai familiei.

După ce au participat la slujba de la biserică, unde au fost sfinţiţi, caii au defilat mândri alături de stăpânii lor. Acest obicei marchează începutul noului an agricol.

Tânăr: "E o sărbătoare din moşi-strămoşi, de când au venit primii bulgari în Târgovişte, e sărbătoarea cailor, prima sâmbătă din postul Paştelui. Se deschide sezonul de grădinărit. Îi sfinţim şi pe ei, muncile agricole şi pe noi."

Ca să marcheze evenimentul, gospodinele au pregătit Conceta, un aluat din lapte, miere, faina şi zahăr, pe care l-au oferit tuturor - atât stăpânilor, cât şi cailor.

La final, cei mai frumoşi şi puternici cai s-au ales şi cu premii. Iar tinerii din comunitate i-au delectat pe participanţi cu dansuri tradiţionale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO