Cum se gătește vânăta ca să aibă gustul perfect. De anul ăsta, Guvernul subvenționează culturile

×
Codul embed a fost copiat

Căutate de toți gurmanzii din bucătăriile orientale, mediteraneene sau est-europene, vinetele sunt foarte apreciate și în bucătăria noastră.

În ciuda cererii, însă, producția românească a ajuns să scadă, de la an la an. Fermierii spun că vinetele sunt greu de cultivat, iar vremea nu i-a ajutat deloc în ultimii ani. În plus, tot mai mulți au preferat să cultive roșii, pentru ajutorul primit, prin programul „tomata”.

Aproape din orice casă nu lipsește salata de vinete în această perioadă, iar pentru a simți gustul desăvârșit al acestei legume, importantă este coacerea.

Marinel Dima: „Vinetele, ca să fie bune, trebuie coapte la flacără. Mai exact, jarul să nu fie stins ca la orice grătar. Vânăta fiind coaptă în flacără, ea mustește, pocnește și în același timp se scurge din ea iodul”.

În zona Ardealului, vinetele se pregătesc după o rețetă tradițională, cu mare trecere la turiști.

Citește și
inteligenta artificiala
De la bănci, până la gaze și sănătate: inteligența artificială înlocuiește oamenii, iar interacțiunea directă devine un lux

În ultimii ani, meniurile sofisticate pe bază de vinete diversifică oferta multor restaurante, în special a celor cu specific vegetarian.

Denisa Pascar, bucătar: "Parmigiana - care se servește cu mozzarella - am să o pregătesc cu sos de roșii. Acest preparat este tot din vânătă, pulpă de vânătă cu teriaki și cu puțin chilli, merge foarte bine cu orez. Merită încercată vânăta pentru că este vedetă în timpul verii și e foarte consistentă”.

În pofida cererii, producția de vinete în România a scăzut în ultimii ani. Acest fermier din Dumitra, județul Bistrița Năsăud, spune că nopțile friguroase din timpul primăverii i-au dăunat recoltei, motiv pentru care, treptat, renunță să mai cultive acestă plantă. Este descurajat și de faptul că piața este inundată de vinete din import, vândute, spune el, chiar de către cei care se declară producători locali.

Florentin Bodiu, agricultor: „E o modă de câțiva ani. În sensul în care să fii producător ca mine și pe lângă ale tale să cumperi, să vinzi, să induci omul în eroare. Văd pe piețe, văd la en gross. Eu cultivam o suprafață de 50 de ari de vinete. Următorul an am redus la 30 de ari apoi la 5.000 de fire și acum am ajuns 2.500-3.000 de fire pentru că foarte greu le-am produs”.

Specialiștii cred că, în anii trecuți, micii agricultori au ales să cultive roșii, în detrimentul altor legume, pentru care primeau ajutor de la stat prin programul Tomata. De anul acesta, însă, guvernul subvenționează și culturile de ardei, castraveți și vinete.

Doina Ragea, dir. Adj. Direcția Agricolă Galați: "Veți vedea în anul 2021 o creștere, totuși, a suprafeței de vânătă, deoarece o parte din producătorii agricoli au renunțat la cultivarea tomatei, pentru că mai ales în ciclul unu se făcea o supraproducție. Cultura de vânătă era puțin neglijată”.

Dacă în anul 2018 în România erau cultivate 9.028 de hectare de vinete, în 2020 suprafața a ajuns la 8.875 hectare. O suprafață mai mică cultivată a dus automat și la scăderea producției care în 2020 a fost de 123 de mii de tone, în timp ce în 2018 era de aproape 138 de mii de tone.

Suprafață cultivată de vinete în România, conform INS:
2018 – 9.028 hectare
2019 – 8.985 hectare
2020 – 8.875 - hectare

Producția de vinete obținută în România, conform INS:
2011 - 160010 tone
2018 - 137829 tone
2019 - 129013 tone
2020 - 123153 tone

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
De la bănci, până la gaze și sănătate: inteligența artificială înlocuiește oamenii, iar interacțiunea directă devine un lux
De la bănci, până la gaze și sănătate: inteligența artificială înlocuiește oamenii, iar interacțiunea directă devine un lux

Dacă aveți o problemă medicală, bancară ori aveți nevoie de expertiză unui specialist în servicii de gaze sau electricitate e tot mai greu în zilele de sărbătoare să cereți ajutorul unei persoane în carne și oase.

”Tradițional românesc”. Ca de fiecare dată, mall-urile au fost pline în a doua zi de Crăciun: ”Am venit și noi să mâncăm”
”Tradițional românesc”. Ca de fiecare dată, mall-urile au fost pline în a doua zi de Crăciun: ”Am venit și noi să mâncăm”

După doar o zi de pauză, centrele comerciale din marile orașe s-au redeschis și, previzibil, mii și mii de oameni au năvălit înăuntru.

Dansuri și mâncare tradițională la târgurile de Crăciun, pline de petrecăreți
Dansuri și mâncare tradițională la târgurile de Crăciun, pline de petrecăreți

Mulți refuză să creadă că este pe trecute Crăciunul, așa că stau cât pot de mult prin târgurile de sezon. 

Recomandări
Vânt puternic, ninsori viscolite și polei. ANM a emis avertizări meteo pentru toată țara. HARTĂ
Vânt puternic, ninsori viscolite și polei. ANM a emis avertizări meteo pentru toată țara. HARTĂ

Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme severă, valabile în perioada 27 decembrie, ora 10:30 – 29 decembrie, ora 21, ce vizează intensificări ale vântului, precipitații predominant sub formă de ninsoare, viscol, ghețuș și polei.

Donald Trump: „Zelenski nu are nimic până nu aprob eu. Aşa că vom vedea ce are”
Donald Trump: „Zelenski nu are nimic până nu aprob eu. Aşa că vom vedea ce are”

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat vineri arbitrul suprem al oricărui acord de pace între Ucraina şi Rusia, el declarând pentru Politico faptul că, până nu aprobă el, Volodimir Zelenski „nu are nimic”.

Aproape 550 kg de articole pirotehnice deținute ilegal au fost descoperite de polițiști în urma unor percheziții în Vâlcea
Aproape 550 kg de articole pirotehnice deținute ilegal au fost descoperite de polițiști în urma unor percheziții în Vâlcea

Peste 550 de kilograme de articole pirotehnice, deținute și depozitate ilegal, au fost descoperite de polițiști în urma unor percheziții desfășurate în județul Vâlcea.