Ce risca militarul care a mers sa protesteze in Piata Universitatii, in uniforma


Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2012 10:38
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2012 12:48
Categorie: Stiri Sociale

In multimea pestrita adunata in Piata Universitatii s-a ivit la un moment dat uniforma unui locotenent al Armatei Romane. Tanarul a venit tocmai de la Cluj ca sa se alature manifestantilor, in nume propriu, spune el.

Numai ca a uitat ca este ofiter activ si regulamentul nu ii da voie sa ia parte la demonstratii publice. Acum, el este cercetat de o comisie.

"Sunt trimis doar de propria mea initiativa. Va iubesc pentru ca de 10 zile ma simt roman din nou", a spus ofiterul.

Locotenentul Alexandru Gheorghe lucreaza de patru ani in armata. Este seful compartimentului Protectie personal si Securitate industriala de la flotila 71 aeriana Campia Turzii.

Prezenta lui la o demonstratie pe strada este o incalcare a legii, spun sefii lui.

"Este interzisa participarea cadrelor militare in activitate la miting-uri, manifestari, demonstratii sau alte intruniri cu caracater politic. Se va analiza situatia participarii ofiterului la mitingul din Piata Universitatii si vor fi dispuse masuri legale corespunzatoare", a declarat purtatorul de cuvant MApN

Tanarul nu se teme de consecinte.

Marti, ofiterul nu si-a parasit unitatea sa militara de la Campia Turzii. Un consiliu de onoare ii va analiza comportamentul, pentru ca nu a respectat regulamentele militare in vigoare.

Un militar in uniforma si-a facut aparitia, luni seara, in Piata Universitatii, cu declaratii de sustinere la adresa protestatarilor, afirmand ca "s-a saturat de batjocura din aceasta tara". El le-a reamintit protestatarilor din piata ca 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a indemnat sa nu aiba incredere in clasa politica si sa continue manifestatiile, precizand ca nu a venit sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta este comandantul suprem, insa "deasupra lui este poporul".

Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, in varsta de 27 de ani, incadrat la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii. "Stiu exact la ce ma expun venind aici, veti vedea si dumneavoastra maine", a spus militarul, referindu-se la faptul ca va fi pedepsit pentru incalcarea regulamentului militar, care interzice participarea cadrelor militare la mitinguri si manifestatii si parasirea neautorizata a garnizoanei.

El a precizat ca avea voie de la superiori sa mearga doar pana la Sibiu, insa a decis sa ia trenul pana la Bucuresti, asumandu-si toate consecintele, si ca nu a mai comunicat cu superiorii sai, ba chiar si-a dezactivat telefoanele si le-a scos bateria, de teama de a nu fi ascultat. El a afirmat ca exprima solidaritatea Armatei cu protestatarii si ca vorbeste in numele unui grup de colegi, carora le-a si incredintat "un document de 12 pagini pe un stick" in cazul in care el va fi arestat.

Locotenentul a declarat, intr-un interviu la un post de televiziune, ca a fost inspirat sa vina la protest de "gestul pe care l-a facut Raed Arafat", care a fost catalizatorul actiunii lui, si de faptul ca Armata este institutia in care populatia are cea mai mare incredere. Mai multe persoane care au participat, marti, in Piata Alexandru Ioan Cuza din Craiova, la manifestarile dedicate Unirii Principatelor Romane au scandat numele militarului Alexandru Gheorghe, care a participat, luni, la protestele din Piata Universitatii.

VIDEO PROTVPLUS.RO