Ce s-a intamplat cu acest cersetor "fara o mana si un picior" cand reporterul i-a spus "ridica-te"

Dată publicare: 12-12-2013 19:05
Dată actualizare: 15-12-2013 00:14


Sarbatorile vin si odata cu ele in marile orase se revarsa valuri de cersetori.

Potrivit estimarilor facute de politisti sunt cateva sute veniti numai din provincie, pe langa cei care isi fac veacul aici. Grav este ca in aceasta industrie tot mai multi oameni iresponsabili se folosesc de copii fara sa le pese ca ii supun, unor chinuri. Oricum, autoritatile ne sfatuiesc sa nu le dam bani. Daca nu este incurajat, fenomenul poate fi starpit.

Undeva in zona manastirii Radu Voda din Bucuresti, niste copilasi implora indurare in frig. Zgribuliti asteapta mila trecatorilor sau mai degraba o viata fericita. Mama ii supravegheaza de la distanta.

"Nu avem ce sa mancam, nu avem cine sa ne ajute, eu am 4 copii, sunt operata de cancer la picior, nu ma ajuta nimeni, nici pensie nu a vrut sa imi dea."

Cei de la politia locala nu ii cred povestea.

"Poate sa se mearga intr-atat incat sa se decada din drepturi, iar copii sa fie luati de catre cei de la asistenta sociala.", spune Adrian Ionescu, directorul general al Politiei Locale sector 4.

Asa s-a intamplat in cazul lui Alberto, un baietel de 13 ani, pe care in 2011 asistentii sociali l-au gasit tot pe strada. Dormea pe unde apuca impreuna cu cei doua frati ai sai. Ai lui ii trimiteau la furat. Acum pare fericit. Locuieste in centrul Ciresarii, invata bine si are o mare pasiune: sahul care i-a adus 4 trofee.

"Aici nu e o puscarie, e... aici e salvarea noastra cum ar veni, a copiilor. Aici poti sa iti gasesti mame, parinti, serviciu.", spune Alberto.

Din pacate, in preajma sarbatorilor toate marile orase se umplu de sarmani care isi inventeaza handicapuri.

Iata-l pe Mihai. Pozeaza intr-un om amarat pe care nu-l mai tin picioarele si care nu mai are o mana. Prefera sa minta zilnic in loc sa mearga la munca.

- Decat sa fur, sa dau in cap, trebuie sa traiesc si eu.
- Dar mana o aveti?
- Da.
- Hai sa va ridicati!
- Ce sa fac... o proba, ce sa fac.
- Oamenii cred ca dumneavoastra nu aveti un picior
- Da...

cersetor

Culmea e ca Mihai primeste si pensie pentru ca, sustine el, are epilepsie.

- Nu imi trebuie locuinta ca nu am din ce sa o platesc atata la pensie de handicap de un milion jumate.
- Atata e pensia?
- Da
- De unde o luati?
- Mi-am facut-o pe card.

Trecand peste situatiile cu adevarat dramatice, mesajul autoritatilor este sa nu dam bani cersetorilor. Mai ales acum in prag de sarbatori oamenii strazii pot castiga in cateva zile mai multi bani decat fac multi dintre noi dupa o luna intreaga de munca cinstita.


VIDEO PROTVPLUS.RO