Carne expirata si mobilier periculos in gradinite. LISTA de nereguli depistatate de ANPC dupa controale in toata tara

Ultima actualizare: 07-05-2016 00:05

Jumatate dintre gradinitele cu program prelungit, de stat sau particulare, verificate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, au probleme.

In unele, inspectorii au gasit alimente expirate, iar in altele, copiii mancau in conditii improprii ori invatau sau dormeau in spatii prea mici.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au gasit nereguli in 45 la suta dintre cele 355 de gradinite verificate. Sunt unitati cu program prelungit, de stat sau private, din toata tara.

Desi gradinitele ar trebui sa le dea copiilor mancare sanatoasa, asa cum prevede si un ordin al ministerului sanatatii, ANPC a descoperit 167 de kilograme de alimente periculoase.

De pilda, in judetul Arad, a fost gasita carne tocata expirata, iar in Caras-Severin, cotlet de porc expirat. In alte unitati, alimentele nu aveau etichete ori erau depozitate necorespunzator.

Paul Anghel, director ANPC: "Au fost dispuse masurile de oprire definitiva de la comercializare si retragere din circuitul consumului uman a produselor neconforme, in afara datei durabilitatii minimale."

Inspectorii ANPC au gasit si unitati in care meniurile copiilor nu erau avizate de personalul medical din unitate, asa cum cere legea.

In alte judete, cum sunt Giurgiu, Constanta si Mures, era pusa in pericol siguranta copiilor. Scaunele pe care stateau cei mici aveau spatarele desprinse si cuiele iesite.

Alte gradinite au prea multi copii ori sali de clasa mici. In judetul Vrancea, de pilda, 9 copii din grupa mica invatau intr-o clasa subdimensionata, de 30 de metri patrati, in loc de minimum 45.

Paul Anghel, director ANPC: "Au fost sanctionati si li s-a pus in vedere fie sa reduca din numarul copiilor, fie sa se mute intr-un spatiu mai generos."

In total, au fost date 170 de sancţiuni, dintre care 57 sunt amenzi in valoare de 224.500 de lei.

In toata tara sunt 8355 de gradinite stat autorizate, iar 1455 dintre ele au program prelungit. Alte 600 de unitati sunt private.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO