Sindicalistii ameninta cu greve generale

Dată publicare: 07-10-2008 00:00
Dată actualizare: 13-04-2012 06:28


A fost ziua protestelor, marti, in Capitala. Si, dupa cum ameninta sindicatele, a fost de fapt doar incalzirea.

Peste zece mii de oameni - fie bugetari, fie angajati la patron -au blocat Piata Constitutiei, ca sa ceara salarii mai mari si conditii de munca decente.

A fost pentru prima data cand in Romania sindicalistii din toate domeniile au iesit in strada, de Ziua Mondiala a Muncii Decente.

In timp ce 10.000 de oameni erau prinsi in lupta sindicala, pe strazile din jurul Palatului Parlamentului a fost nenorocire.

Si pentru ca ziua sa fie cu adevarat una a protestelor, in fata Primariei sectorului 3, 4000 de angajati din invatamat si-au cerut primele de vacanta si tichetele cadou.


In acelasi timp, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" a depus plangeri penale impotriva premierului, a ministrului economiei si a fostului ministru al educatiei pentru
ca, sustin ei, au dezinformat populatia spunand ca economia tarii se duce de rapa.


Este foarte posibil sa urmeze greve generale. Este vorba in primul rand despre functionarii publici si despre angajatii din sanatate. Dupa ce s-a votat majorarea salariilor la profesori cu 50 %, ambele categorii au cerut si ele acelasi lucru.

Primele negocieri dintre sindicatele din sistemul sanitar si ministrul sanatatii au avut loc marti, dar Eugen Nicolaescu nu le-a spus concret la ce sa se astepte. A dat de inteles ca vor primi mai multi bani, dar in nici un caz intre 50 si 60 %, asa cum cere Sanitas-ul.

Ceva mai tristi au plecat de la negocieri luni seara functionarii publici, care au anuntat deja ca joi vor intra timp de doua ore in greva de avertisment.

Pe 16 octombrie insa, acestia sunt decisi sa paralizeze Romania. Aproximativ 100 000 de oameni intra in greva generala pe termen nelimitat. Asta inseamna ca primariile, directiile de finante, vama, casele de pensii si directiile de protectia copilului, toate vor fi inchise.
VIDEO PROTVPLUS.RO