CAMERA ASCUNSA: Certificate energetice eliberate dupa ureche. Cati bani fac "specialistii" ilegal

17-07-2013 19:45


Certificatele energetice, obligatorii pentru toti cei care vor sa vanda o casa, au devenit o sursa profitabila de venit pentru auditorii care le vand pe banda rulanta.

Pe piata au aparut "specialisti" care elibereaza certificatele din birou, fara sa mai vina la fata locului.

Asa ca puteti cumpara un apartament prost izolat, care in acte arata bine, dar pentru care intretinerea este uriasa in timpul iernii. Evident, toate aceste lucruri sunt ilegale.

Urmariti un reportaj, filmat cu o camera ascunsa.

Reporterii ProTV il anunta pe primul specialist ca dorim o evaluare a unui apartament. Auditorul cere doar schita casei si promite sa revina cu un telefon. Fara sa viziteze apartamentul, obtinem o evaluare.

Al doilea specialist face auditul energetic al aceluiasi apartament din Bucuresti pe telefon, din Constanta, in 24 de ore si e mai generos.

Scara de eficienta energetica a caselor este similara electrocasnicelor: cele mai bune sunt in categoria A, cele mai consumatoare in clasa G.

Legea prevede ca specialistul sa viziteze obligatoriu casa, altfel ramane fara autorizatia de functionare. Din pacate, nu spune ce autoritate din Romania verifica activitatea auditorilor.

Un certificat facut dupa ureche costa in medie 300 de lei, iar daca vreti sa cumparati un apartament, nimeni nu va poate garanta ca documentul reflecta starea casei.

Asta se intampla pentru ca aproape 1400 de auditori energetici din Romania au primit autorizatii, dar nimeni nu le-a verificat pana acum activitatea.

VIDEO PROTVPLUS.RO