Caii de concurs, noua pasiune a romanilor. Cat costa pe luna intretinerea unui astfel de animal

24-04-2016 18:10

O data cu primavara au reinceput si concursurile de echitatie, care aduna tot mai multi adepti de la an la an. La Tancabesti, langa Capitala, peste 120 de cai au participat la 16 probe sportive.

Pe o vreme nu tocmai prietenoasa, au venit calareti profesionisti din toata tara, dar si amatori, iar publicul a fost fascinat de eleganta armasarilor, si de priceperea cu care au fost indemnati sa sara peste obstacole dificile.

E ziua lui Florin Lates si si-a facut singur cel mai frumos cadou. Adica a castigat, impreuna cu partenera lui, Natasa, una dintre probele acestei competitii. "Aceasta performanta se obtine cu multa munca, daruire fata de ceea ce faci, iubire fata de cal, investitie si putin noroc”, spune el. “Calul trebuie sa ramana tot timpul relaxat si concentrat asupra calaretului si obstacolelor"

Sa nu credeti insa, ca doar adultii sunt in stare sa stapaneasca si sa ghideze un armasar. Din ce in ce mai multi copii fac performanta in acest sport nobil.

Dr.. Ozana Moraru, organizatorul competitiei ecvestre, spune ca "in ultimii ani s-a dublat numarul copiilor si tinerilor care practica echitatia in competitie. Nu mai vorbesc de cei care iau lectii de echitatie din placere, aici numarul lor este triplu."

Simina a inceput sa ia lectii de calarie acum doi ani si jumatate. La acest concurs a participat cu Leopold, calul primit cadou de ziua ei. "Antrenamentul este zilnic, in afara de luni, care e ziua lor de odihna si un antrenament nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora, decat daca ai ceva de corectat la cal”, explica ea.

"Caii care au participat la competitie valoreaza intre 80.000 si 100.000 de euro. Valoarea unui cal este data de rasa lui, de rezultatele obtinute la concursurile nationale si internationale, dar si de pedigree". Asa se face ca un cal cumparat, de pilda, cu 30.000 de euro, poate ajunge sa valoreze peste o suta de mii de euro, daca este bine antrenat si ingrijit. Intretinerea unui cal de concurs depaseste o mie de euro pe luna, daca luam in calcul cazarea, hrana, medicul veterinar si antrenamentele zilnice.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO