Bucuresti, Baia Mare, Cluj, Timisoara, pe lista pentru Capitala Europeana a Culturii 2021. Orasul cu dosarul plin de greseli
Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Baia-Mare, unul dintre ele va fi in 2021 capitala culturala europeana. Cele 4 au fost selectate de un juriu internationali din 14 orase participante.
Titlul de capitala culturala este o sansa uriasa. Castigatorul va primi zeci de milioane de euro din bugetul guvernului si al autoritatilor locale. In plus, va putea accesa cu usurinta alte zeci de milioane din fonduri europene. Cu toate acestea, unii candidati s-au prezentat jalnic la concurs: cu greseli gramaticale si proiecte care nu aveau legatura cu subiectul.
Vestea a adus mare bucurie printre echipele oraselor finaliste. Selectia a fost facuta de un juriu format din 9 experti internationali, printre care si doi romani.
Alegeri 2024
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
09:50
Nicușor Dan: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Proiectul Bucurestiului se bazeaza pe ideea orasului invizibil. Printre altele, bucurestenii isi propun sa mute cultura si in cartierele de la periferie, mai putin cunoscute, si sa creeze zone pietonale. Bugetul estimat este de 75 de milioane de euro.
Clujul spera ca va avea un avantaj, dupa ce anul acesta a detinut titlul de capitala europeana a tineretului. Pune accent pe industria cinematografica, datorita festivalului TIFF, dar si pe artele vizuale. Bugetul lor estimat este de 35 de milioane de euro.
Timisoara vrea sa devina un oras al implicarii si al comuniunii diferitelor etnii, prin cultura. De asemenea, vrea sa produca schimbarea, mai intai prin oameni. Unul dintre mesajele timisorenilor este "aprinde flacara din tine"
Dintre finalisti, surpriza a fost Baia Mare. Orasul cunoscut drept poarta spre Maramures pune accent pe dezvoltarea prin industria creativa.
Dincolo de banii pe care ii vor primi de la guvern si de la primarii, orasele vor putea accesa cu usurinta si fonduri europene. Astfel, echipele participante spera sa obtina bani pentru infrastructura, ceea ce ar insemna peste 100 de milioane de euro.
14 orase din Romania au candidat pentru titlul de capitala culturala europeana. Bacaul s-a prezentat cu un dosar aparte: plin de greseli de tipar, gramaticale ( "cautam desemnarea ca capitala") si de exprimare: "sau cultura elitelor, care nu prea a existat si este mai mult decat modesta astazi si a carei existenta, prin urmare, este infuzata cu o lipsa evidenta de evidenta".
Castigatorul va fi desemnat in august-septembrie si isi va putea implementa proiectele pana in 2021, cand va deveni capitala culturala europeana, alaturi de inca un oras din Grecia si unul din Serbia si Muntenegru.