Bucatarii profesionisti din tara cer DEMASCAREA firmelor care vand alimente stricate. De ce este "protejata" identitatea lor
Satui de produsele de proasta calitate, reprezentantii asociatiei bucatarilor profesionisti au dat in judecata ANPC.
Acestia cer institutiilor statului sa demaste numele celor care pun in vinzare alimente indoielnice. Joi, in fata tribunalului, "chef-ii" au adus si dovezi care le sustin cauza.
La tribunal, cu plasa plina de alimente stricate. In procesul cu ANPC, reprezentantul a peste 50 de bucatari profesionisti din Romania cere transparenta in cazul celor depistati cu produse care pun in pericol siguranta alimentara. Pentru ca altfel, sunt slabe sanse sa avem prea curand restaurante bine cotate in ghidurile europene. Iata si raspunsul autoritatilor: "Asta e, legea ne interzice sa spunem pe cine si cu cat amendam" a spus Marius Dunca, presedinte ANPC.
Bucatarii cer in instanta modificarea acestei legi devreme ce magazinele noastre sunt pline de fructe de mare stricate, legume recongelate ori carne veche vinduta drept proaspata.
"Cine, cu cat si de ce e amendat ar trebui sa apara, cu litere mari, in presa si pe site-ul de la Protectia Consumatorului. In acest an, romanii au depus peste 2000 de reclamatii, impotriva comerciantilor care i-au inselat si i-au imbolnavit. Insa legea din Romania protejeaza interesele economice ale celor sanctionati si patreaza numele firmelor si valoarea amenzilor confidentiale" a relatat Adriana Stere, corespodent ProTV.
Demersul e sustinut si de bucatari de peste hotare, care spun ca in Franta, Italia si Irlanda cei care pun in pericol sanatatea consumatorului sunt demascati si sanctionati.
"ANPC sa spuna exact care este numele acestor companii, pentru ca viitor sa ne ferim de acestea" a cerut, Cristi Roman, chef in Irlanda.
Asociatia bucatarilor profesionisti va cere ca agentii economici dovediti cu erori grave de securitate alimentara sa raspunda penal pentru periclitarea sanatatii publice.