Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Braconajul păsărilor le da mari bătăi de cap autorităţilor din Mureş. Şase păsări cântătoare - protejate prin lege - au fost descoperite de poliţiştii locali blocate în colivii unse cu clei.
Vietăţile, care fuseseră capturate pentru frumuseţea lor, au fost trimise apoi într-un centru de reabilitare a animalelor sălbatice, iar câteva dintre ele au fost deja eliberate.
Şase cinteze şi scatii au fost descoperite de poliţiştii locali într-un cartier mărginaş din Târgu Mureş. Păsările - prinse de braconieri pentru frumuseţea penajului şi glasul deosebit - erau prinse ca într-o capcană în nişte colivii unse cu clei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Le-au capturat în mod ilegal şi au vrut să le vândă pe piaţa neagră", susține biologul Komaromi Reka.
"Noi am crezut că am eradicat această problemă în urmă cu 15 ani. Se vindeau aceste păsări la pieţe, din păcate iarăşi se practică prinsul", spune Papp Tamaș, ornitolog.
Vietăţile au fost preluate imediat de ornitologi, care le-au acordat îngrijiri de specialitate într-un centru de reabilitare a animalelor sălbatice.
"Dintre cele şase pe care le-am primit, două n-am reuşit să eliberăm. Celelalte sunt ţinute până năpârlesc penele. Se prind păsări cântătoare mici, care mănâncă seminţe, se prind scatii, stridente. Cântă, sunt frumoase, se prind cu un clei, un fel de lipici care se depune de pene, multe păsări mor", explică Papp Tamaș, ornitolog.
La centrul de reabilitare din Mureş ajung şi alte câteva zeci de animale din întreaga ţară, care au nevoie de ajutor.
"Avem câte cinci şase apeluri pe zi şi toate se soldează cu trimiterea animalelor la centrul de reabilitare. Am avut 64 de pacienţi în ultimii trei luni, jumătate au fost eliberaţi", spune Iulia Vizi, reprezentant Grupul Milvius.
Persoanele suspectate de braconaj sunt cercetate acum în stare de libertate. Dacă vor fi vinovate, acestea pot primi o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!