Biologii marini din Constanta se lupta sa salveze un delfin esuat langa plaja din Vama Veche

Ultima actualizare: 02-08-2012 15:54

Operatiune delicata pentru biologii marini din Constanta care de ore bune se chinuiesc sa salveze un delfin esuat luni dimineata langa plaja din Vama Veche.

Mamiferul, un exemplar de 4-5 ani si peste un metru si jumatate, a fost vazut de localnici zbatandu-se aproape de mal si incercand sa se orienteze. Au chemat imediat echipele de specialisti care il vegheaza de peste 12 ore.

Mamiferul, un exemplar de delfin comun, una dintre cele trei specii care traiesc in Marea Neagra, pare a avea probleme cu orientarea. La venirea cercetatorilor se invartea in cerc.

"E ranit la bot, e posibil sa se fi ranit de niste pietre pentru ca e dezorientat", a declarat Radu Razvan, cercetator marin.

Pentru ca in Vama Veche sunt stanci si curenti puternici, specialistii au decis sa mute delfinul intr-un golf din Constanta, unde conditiile de eliberare sunt mult mai prielnice pentru o fiinta atat de vulnerabila.

Cercetatorii marini cred ca delfinul, care se orienteza cu ajutorul ecolocatiei, ar putea avea creierul afectat. Aici sunt mai multe ipoteze: fie e vorba de un parazit, fie de un zgomot foarte puternic provocat de o explozie submarina provenita, cel mai probabil, de la o aplicatie militara.

Operatiunile disperate de salvare, care inca nu s-au incheiat, au strans pe plaja multi curiosi, mai ales copii. Din pacate, pe litoralul nostru nu exista un centru pentru tratamentul si salvarea delfinilor esuati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO