Bac 2011: "Nu ma stresa, sunt beat si acum". Reactiile elevilor care au picat examenul de maturitate

Ultima actualizare: 03-11-2012 08:03

A fost un examen de maturitate pentru elevi, parinti si profesori, care a aratat cat se poate de clar ca in sistem sunt nu una, ci nepermis de multe verigi slabe.

114.000 de candidati au picat si doar 65 de absolventi de liceu au luat totusi 10, de doua ori mai putini decat anul trecut. Pentru acestia, oficialii au in plan o cermonie de premiere speciala. Pentru grosul celor respinsi, viitorul, in schimb, nu suna bine.

A dat 80 de mil. pe meditatii si a luat 4 la BAC. Lacrimile elevilor care au picat examenul vietii

Un tanar vlastar a avut o noapte cu adevarat furtunoasa inainte de afisarea rezultatelor. De grija notelor, ati putea crede.

Intrebat ce a facut la bac, tanarul a raspuns: "Nu ma stresa ca sunt beat si acum".

S-au tinut scai de el nenumarate tentatii. Cu care parintii lui, ca si altii, au incercat sa lupte investind enorm si degeaba in pregatire suplimentara.

Cum raspund parintii la rezultatele obtinute de baiat?

"Ceva nu functioneaza bine in sistemul asta. Sistemul e de vina, nu copilul", a spus unul dintre ei.

Si altii spun ca, in loc sa invete, copilul a avut alte treburi.

"Nu prea s-a pregatit ca nu avem vreme, noi avem si laptarie, e sofer. Mergea la scoala, dar mai rar", sustine mama unui alt tanar.

Copilul ei a luat la limba si literatura romana nota 2, la matematica 5 si la biologie 3,60.

Nici cu lista in fata, parintii, de multe ori prea prinsi ca sa se mai preocupe si de elevul de acasa, nu isi asuma asadar parte din vina.

Sociologii spun insa ca toti suntem, in aceeasi masura, modelati de mediu si influentati de parinti. Aripa tanara nu mai gaseste insa modele si e refractara la orice impun adultii. Si nici acestia n-au impus prea mult, au vrut sa le dea urmasilor libertatea pe care nu au avut-o.

"Exista o criza de autoritate in scoala si in societate exista o scadere a controlului social asupra copiilor, controlul social al familiilor, efectele migratiei, 2 milioane de romani care au plecat, un numar mare de copii care sunt elevi si care traiesc cu bunici, cu matusi", a declarat Alfred Bulai, sociolog.

Dar inca se poate si altfel. Doua eleve din acelasi liceu craiovean merg la parinti cu 10, la toate cele 3 probe scrise. Ruxandra e la filologie.

HARTA PROMOVABILITATII la Bac 2011. In Harghita, note mai bune la limba romana ca in Bucuresti

"Cu ajutorul pregatirii in particular, dar si a profesorilor din liceu am reusit sa iau aceasta nota si sunt foarte bucuroasa", spune Ruxandra Calina.

Pentru Andreea, in schimb, singura medie de 9 transforma totul intr-un succes imperfect. A avut 10 de la inceput si pana in ultimul an de liceu. Si a stiut de la inceput ca vrea sa ajunga la Facultatea de Stiinte Politice.

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2011. Lista celor mai buni elevi din Romania. Clasamentul oficial

"A fost un examen dificil, peste medie, dar m-am pregatit timp de un an de zile, am facut sacrificii si a meritat", a declarat Andreea.

Ca ele au fost alti 63 de elevi eminenti, cu 10 curat, cei mai multi din Iasi, Dolj si Cluj. In timp ce acestia deschid deja dosarul pentru facultate, fostii colegi redeschid manualele sau cauta, cu parintii alaturi, noi scuze pentru un alt posibil esec.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO