Asistentii maternali vor fi alesi din randul nefumatorilor

Dată publicare: 30-10-2008 00:00
Dată actualizare: 01-08-2012 10:02


tigari

Fumatorilor li s-ar putea interzice complet sa fie asistenti maternali, decizie controversata, considerata "fascista" de cei care i se opun.


Organizatia RedBridge din estul Londrei este prima din tara care sustine interzicerea completa a plasarii in grija asistentilor maternali fumatori, a copiilor, scrie DailyMail.

Ei spun ca regulile stricte sunt necesare pentru a proteja copiii de efectele negative ale fumatului pasiv si sa previna preluarea acestui obicei de catre copii in conditiile in care asistentii maternali constituie un model.

Fumatorii au atacat decizia, considerand-o fascista. Si organizatiile care se ocupa de plasarea copiilor considera ca masura este extrema in conditiile in care peste 10.000 de asistenti maternali la nivel national, sunt fumatori.

In prezent, majoritatea centrelor de plasare, evita sa dea copii sub cinci ani sau cu probleme respiratorii in grija asistentilor maternali fumatori.

Michael Stark, membru al consiliului plasatorilor, declara: "Consiliul recunoaste competentele asistentilor maternali fumatori, dar sanatatea copiilor este importanta si trebuie protejata".

"Spre deosebire de adulti, copii nu pot decide daca sa stea sau nu in fumul de tigara, de aceea sper ca decizia consiliului sa ii protejeze de efectele nocive ale acestui drog," a completat el.

Cei care fumeaza pasiv sunt la fel de expusi riscurilor ca si fumatorii activi, iar in cazul copiilor efectele pot fi si mai grave pentru ca, printre altele, sistemul lor imunitar este imatur.

Copiii expusi la fumul de tigara risca sa se imbolnaveasca de cancer, astm, pneumonie sau bronsita.

Neil Rafferty, un aparator al asistentilor maternali fumatori a declarat ca: "Sunt milioane de fumatori care ar face o treaba excelenta ca asistenti maternali. Este chiar o problema. Urmatorul lucru pe care il vor face va fi sa interzica persoanele obeze pentru ca sunt un exemplu negativ."

Ei considera ca este suficienta masura de a nu da in plasament asistentilor fumatori copii mai mici de cinci ani. Daca masura interzicerii totale va fi adoptata, din 2010, institutiile vor avea o problema cu gasirea a milioane de asistenti maternali nefumatori.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO