Asistentii maternali din Alba au schimbat soarta a peste 150 de copii abandonati: "Ii invatam lucruri bune despre viata"


Ultimul update: Miercuri 21 Ianuarie 2015 04:11
Data publicarii: Duminica 18 Ianuarie 2015 08:48
Categorie: Stiri Sociale

Misiunea noastra in lume este sa ajutam copiii abandonati - asa se prezinta zeci de localnici din Ocna Mures, orasul cu cei mai multi asistenti maternali din judetul Alba.

In ultimii 15 ani, peste 150 de copii si-au gasit un drum in viata cu ajutorul familiior de imprumut. La inceput, a fost doar un loc de munca, dar acum s-au indragostit iremediabil de copii, marturisesc parintii de profesie.

Sotii Szekely au renuntat la afacerea lor in urma cu 15 ani si au devenit asistenti maternali. Zece copii le-au spus mama si tata, iar acum alte trei fetite cresc frumos si simt caldura unei familii, de care n-au avut parte.

Mariana Szekely, asistent maternal: "Am un album cu toti copiii, zece care au plecat de la mine si tin poze cu ei si am tot vorbit cu ei, ii vizitez, vorbim la telefon. Incercam sa aducem copiii pe calea buna, ii invatam lucruri bune despre viata."

Acelasi drum l-a urmat si Carmen, care de 16 ani le ofera sansa la o viata normala copiilor abandonati. Acum are in grija doua fetite. Maria a ajuns la Carmen cand avea 5 zile.

Carmen Szekely, asistent maternal: "M-au chemat si mi-au spus ca este o fetita si m-am dus si am adus-o acasa. Era mica, 2.5 kg, era mica, dar ne-am descurcat."

Peste 150.000 de copii au crescut in casele celor 30 de asistenti maternali din Ocna Mures.

Sorin Chirila, director DGASPC Alba: "Cei mai multi asistenti maternali din judet ii avem la Ocna Mures. Era o zona monoindustriala, cu un somaj ridicat si foarte multi au incercat si spre aceasta profesie."

Un asistent maternal primeste intre 900 si 1200 de lei, in functie de vechime, plus cate 600 de lei pentru fiecare copil in parte - bani de mancare, rechizite si hainute.

VIDEO PROTVPLUS.RO