Animalele nu stiu sa faca calcule, dar cu siguranta stiu sa se inmulteasca!
Incepand cu aprilie 2009 Asociatia GIA – Group Initiative for Animals pune lunar la dispozitia bucurestenilor un numar de minim 15 sterilizari gratuite.
Acestea sunt destinate cainilor si pisicilor cu stapan (ai caror proprietari doresc operatia dar au posibilitati financiare reduse) si animalelor fara stapan totodata. Sterilizarile sunt facute in cadrul cabinetelor veterinare colaboratoare, in baza unei programari telefonice la asociatie.
Prin acest program dorim sa contribuim la stoparea inmultirii animalelor fara stapan. O femela poate da nastere pana la opt pui anual pana la sfarsitul vietii. Asa ca daca este destul de norocoasa incat sa traiasca pe strada 5 ani, poate aduce pe lume inca 40 de caini ai strazii. Daca avem 500 de femele pe strada, in 5 ani ele pot da nastere la 20.000 pui, care la randul lor vor da nastere altor pui!
Multi gandesc ca toate animalele fara stapan sunt nascute pe strada si ca este ceva in neregula cu ele. Dar de fapt de multe ori aceste animale fara stapan provin din caini si pisici cu stapan pentru ca multi pui nascuti in casele oamenilor ajung in strada (abandonati in cutii, pungi, saci, prosoape pe la scarile de bloc, la gurile de metrou, in fata cabinetelor veterinare, in parcuri circulate); parte din acestia supravietuiesc, cresc si se inmultesc. O alta practica (des intalnita la posesorii de motani) este eliberarea masculilor pe timpul noptii pentru plimbari nocturne. Din pacate stapanii nu se gandesc ca masculii lor sunt si tatii iresponsabili a multor pui de caini si pisici nascuti pe strada!
Realitatea este ca in toata lumea se nasc prea multe animale pentru cate familii adoptive pot exista. De aceea controlul si eliminarea posibilitatii inmultirii haotice este singura metoda prin care putem tine sub control populatia canina si felina, iar numarul animalelor fara stapan poate fi redus in timp.
Prin acest program dorim sa informam si sa educam posesorii de animale aratandu-le beneficiile reale ale sterilizarii asupra sanatatii animalelor. Pentru ca toti cei care au un animalut in familie isi doresc ca el sa traiasca cat mai mult si sa fie sanatos!
Avantajele sterilizarii / castrarii animalelor:
- este eliminata orice posibilitate de aparitie a cancerului ovarian si a piometrului (infectie a uterului care poate fi fatala)
- este redusa incidenta cancerului mamar in special atunci cand femela este sterilizata inainte de primul ciclu (care apare la 7-9 luni). Conform statisticilor, aproape 50% din femelele nesterilizate dezvolta cancer mamar.
- este eliminat riscul de cancer testicular si scade incidenta bolilor de prostata.
- sunt eliminate perioadele de calduri si disconfortul creat atat animalelor cat si oamenilor.
- este redus instinctul de marcare a teritoriului, manifestat prin urinat (obicei neplacut mai ales la motani) si dorinta de fuga.
Costurile aferente sterilizarilor sunt suportate de catre asociatia GIA – Group Initiative for Animals din donatii si sponsorizari. Puteti sa participati si dumneavoastra, pentru a creste numarul de sterilizari gratuite lunare, donand orice suma.
Cei interesati sa doneze sau sa beneficieze de sterilizari gratuite sunt rugati sa sune pentru programare la numerele de telefon: Dana Puscoci 0767.808.405, Delia Pirvu: 0763.626.777, Raluca Simion 0767.808.407.