Ancheta la un liceu din Brasov. Un profesor de religie le-a dat elevilor brosuri in care homosexualitatea e numita o "boala"

Dată publicare: 27-04-2015 17:12
Dată actualizare: 30-04-2015 07:12


Un scandal urias este in plina desfasurare la un liceu din Brasov dupa ce profesorul de religie le-a impartit elevilor brosuri care condamna in termeni duri homosexualitatea calificata drept "o boala" si "o amenintare" la adresa civilizatiei.

Mai mult, potrivit textului ''cei care fac si ingaduie acest pacat sunt vrednici de moarte''. Deranjati, cativa adolescenti au facut public gestul dascalului. Acum, el trebuie sa dea explicatii in fata comisiei de disciplina a scolii.

Brosura, editata in 1994 de ASCOR, ''Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania'', poarta titlul "Homosexualitatea: Propaganda a degenararii umane". Pe langa aspectele teologice articolele abordeaza pe larg efectele istorice, sociale si chiar psihiatrice ale acestui tip de comportament: "Cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte. Nu numai ca fac ei unele ca acestea, ci le si incuviinteaza celor care le fac."

Titlurile sunt sugestive: "Homosexualii ii ataca pe tineri", "Crimele in masa se coreleaza adesea cu homosexualitatea" sau "Homosexualii au durata de viata mult mai scurta".

"De-a lungul istoriei constatam ca atunci cand homosexualii au iesit la lumina pentru a face parada cu stilul lor aberant de viata, aberant in fata oamenilor normali, societatea a intrat intr-un declin rapid."

In fata conducerii colegiului, profesorul de religie a spus, perplex, ca nu citise cu atentie brosura pe care o avea de multa vreme acasa.

Sandica Josu, directorul Colegiului National Nicolae Titulescu Brasov: "Le-a primit de la cineva se pare, nu mi-e clar de la cine si le-a gasit pe fundul dulapului. Intentia lui, cel putin din ce spune, a fost buna: sa discute cu elevii despre parintele Galeriu. Cum s-a ajuns la restul nu imi dau seama, pana cand nu se finalizeaza ancheta."

Szabo Maria, inspector general adjunct Inspectoratul Scolar Brasov: “Tematica acestei brosuri contravine deontologiei profesionale ale unui cadru didactic."

Adolescentii care au primit pliantele considera ca asemenea afirmatii constituie o discriminare la adresa minoritatilor sexuale si au semnalat cazul unei asociatii care lupta de multa vreme pentru eliminarea dogmelor bisericesti din scoala.

Alexandru Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania: "Nu exista nici o scuza pentru promovarea unor atitudini intolerante, homofobe, nu exista nici o scuza pentru promovarea unui comportament violent vis-a-vis de un grup de oameni, indiferent pe ce criterii este definit acel grup."

Profesorul de religie nu a dorit sa comenteze situatia. Pe de alta parte, reprezentantii Mitropoliei Ardealului spun ca, in cazul in care dascalul a vrut sa vorbeasca despre acest pacat considerat de biserica deosebit de grav, nu a gresit cu nimic. Insa, daca a facut referire la anumite persoane si le-a lezat drepturile, depasindu-si astfel atributiile, gestul sau devine sanctionabil.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO