Afla de la preot si nutritionist cum sa tii un post echilibrat

Dată publicare: 13-03-2009 00:00
Dată actualizare: 15-04-2012 07:48


Nici nu a inceput bine postul Pastelui, cel mai restrictiv dintre toate, ca mai multe persoane au ajuns deja in spital din pricina regimului sever pe care si l-au impus. Preotii si nutritionistii sar in ajutorul credinciosilor cu cateva sfaturi.


Postul reprezinta prilejul perfect de curatare a organismului de substantele cu care ne "intoxicam" tot anul si de purificare a sufletului. Unii mai exagereaza, iar acesta este primul pas catre imbolnavire.

Nici preotii si nici medicii nu sunt de acord cu practicile exagerate. Duhovnicul este cel care il poate dezlega pe credincios, in functie de puterile acestuia, la un post mai usor sau mai aspru. Se poate gasi o solutie pentru fiecare, spun slujitorii Domnului.

Pe de alta parte, medicii tin sa le reaminteasca oamenilor ca exista tot felul de alimente, precum ciupercile, soia, legumele si cerealele care pot inlocui fara probleme proteinele animale. Marea diversitate de alimente permise, precum si imaginatia gospodinelor pot face ca postul sa treaca pe nesimtite.

Copiii, gravidele, batranii si bolnavii cronici trebuie sa acorde in aceasta perioada o atentie deosebita alimentatiei, astfel incat sa nu se confrunte cu problemele specifice restrictiilor proteice ori calorice. "Nu sunt de acord cu postul negru la aceste persoane", spune dr. Olimpia Gutu.

Asadar fiecare, dupa fortele proprii, trebuie sa gaseasca modalitatea optima de a avea grija de spirt, fara a-si periclita sanatatea trupeasca.


VIDEO PROTVPLUS.RO