ADMITERE FACULTATE 2013. Lupta grea pe locurile de la ASE, Politehnica si Agronomie

Ultima actualizare: 19-07-2013 07:02

Se da o lupta grea in aceste zile pentru locurile scoase la concurs de Academia de Studii Economice, Politehnica si Agronomie. Startul inscrierilor la facultatile din Bucuresti arata ca tinerii stiu ce vor de la viata.

Tintesc domenii care sa le asigure o slujba bine platita sau oportunitati de afaceri. Unii vor sa puna pe picioare propria ferma, iar altii se vad intr-o mare companie IT.

Dupa doi ani in care admiterea la toate cele 11 facultati ale Academiei de Studii Economice s-a facut pe baza de dosar, anul acesta s-a reintrodus examenul. Se pare insa ca asta nu i-a speriat pe viitorii sudenti, avand in vedere ca au facut cozi de jur imprejurul cladirii inca de dimineata de la ora 5:00.

Tinerii nu isi aleg facultatea doar pentru diploma. Roxana, de pilda, spera sa intre la Finante-Banci. Nu se lasa descurajata de faptul ca aproape 10.000 de salariati din banci si-au pierdut locul de munca din 2008 si pana acum.

"Totdeauna va fi de viitor, chiar daca bancile vor merge prost. Pe asta se bazeaza economia pana la urma urmei, nu?", a spus Roxana.

Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE: "Cei care sunt foarte bine pregatiti isi incearca puterile pe zona care ofera si salarii foarte bune si cariere profesionale spectaculoase".

Altii, in schimb, cred ca electronica si telecomunicatiile sunt domenii care pot asigura o viata linistita, mai ales daca la mijloc e si dorinta de a pleca din tara. Alexandru, de pilda, se viseaza programator in Statele Unite. Marti si-a depus dosarul la Politehnica.

"Este una dintre cele mai bine platite meserii. In primul rand, ai un viitor asigurat la orice companie", a spus Alexandru.

La fel de sigur pe el este si Mircea.

"De mic am vrut sa lucrez in acest domeniu. Cei mai multi tineri care termina aceasta facultate isi gasesc un loc de munca destul de bun, pot pleca in strainatat", a spus Mircea.

Nicolae Tapus, vicepresedinte al senatului Universitatea Politehnica Bucuresti: "Acum este pe val partea de electronica, comunicatii, software".

Sunt insa si tineri convinsi ca Romania e sansa lor. Unii vor sa lucreze in agricultura. Roberto isi doreste sa puna pe picioare o ferma de animale.

"Sunt foarte putini ingineri agronomi in tara si vrem ca sa populam tara cu cat mai multa industrie alimentara si totul sa mearga ca pe roate", spune Roberto.

Cei care nu prind un loc finantat de buget la facultatile de stat au sanse sa intre la cele cu taxa. In functie de universitati, un an de studiu costa la stat intre 3.000 si 4.000 de lei pe an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO