Spitalul din Romania in care materialele de unica folosinta sunt refolosite. Angajat: "Este tragic"

Ultima actualizare: 06-05-2015 06:54

Materialele de unica folosinta sunt refolosite, la "Spitalul Clinic de Urgenta din Galati".

Descoperirea strigatoare la cer a fost facuta chiar de inspectorii Directiei de Sanatate Publica, in urma mai unor controale. Concluziile nu contrazic realitatea de care ne lovim cu totii: multe sectii sunt focare de infectie si au nevoie de curatenie, daca nu de modernizari. Culmea este ca si cadrele medicale vorbesc, sub protectia anonimatului, despre mizerie si nepasare.

Desi de unica folosinta, mastile de oxigen ajung de mai multe ori la pacientii in stare grava. Sa fie oare doar un incident izolat?

Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "E vorba doar de niste masti de unica folosinta de oxigen care - cineva s-a gasit, foarte istet in ziua respectiva, sa le puna intr-o solutie dezinfectanta in loc sa le arunce la gunoi. Aveau materiale de unica folosinta. Nu trebuia sa le refoloseasca. E un caz izolat"

Surse din spital spun altceva. Si anume ca cererile pentru cumpararea de materiale sanitare zac pe biroul directoarei. Asa ca in acest spital nepasarea s-a cronicizat, se plang deopotriva pacientii si angajatii.

Ruda unei paciente: "A strigat toata noaptea dupa ajutor si n-a venit o asistenta. Am internat-o ieri, nu i-a luat o tensiune nimeni. I-a luat o seringa de sange, nu i-a dat nimeni o cana cu apa, neputincioasa cum era. Trebuia sa nu o mai interneze."

Pacient: "Cate doi bolnavi in pat, mobilierul e cred ca de cand e facut spitalul."

Pacient: "Jos, linoleumul rupt, numai petece, asa. Si bani noi dam la asigurari de sanatate. Si platim de-o viata, dar nu se vede nicio schimbare."

Angajata a spitalului: "Dar sa vedeti ce e la Medicala, la Reumato. Este tragic, tragic este. Sunt peretii aia nevaruiti de pe vremea lui Ceausescu. Numai sange, cate doi bolnavi in pat, saltelele sub orice critica."

Acolo unde neregulile constatate au fost extrem de grave, inspectorii au dat sanctiuni: o amenda pentru ca toate termometrele de la etuvele de sterilizare erau defecte. La randul lor, doua asistente au de platit cate 500 de lei fiecare, pentru ca au refolosit mastile de oxigen.

Liliana Iordachescu, purtatorul de cuvant al DSP Galati: "La sectia UPU, o amenda pentru reutilizarea articolelor sterile de unica folosinta ."

In privinta curateniei, nu mai putin de 11 sectii au nevoie de igienizare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO